Consulatatii gratuite pentru depistarea melanomului

In data de 15 mai 2008, Ziua Europeana pentru depistarea melanomului, in orasele tarii, medicii dermatologi implicati in aceasta actiune vor efectua gratuit examinari ale alunitelor suspecte in vederea depistarii de cancere cutanate. Totodata, pacientii vor primi sfaturi medicale referitoare la expunerea la soare si fotoprotectie.
Actiunea se afla la cea de a treia editie in Romania si are ca scop atentionarea publicului larg asupra efectelor nocive ale expunerii necontrolate la soare si asupra pericolului cancerului de piele.

Pentru o coordonare mai eficienta, consultatiile se vor acorda numai pe baza de programare telefonica la numarul gratuit (linie verde) 0800.800.610 (apelabil doar de pe telefonie fixa). Programarile se pot realiza pana in data de 15 mai 2008 orele 11:00.

Actiunile EuroMelanoma Day in Romania s-au bucurat de interes, dovada fiind numarul mare de persoane care au solicitat consult. Implicat si in organizarea sesiunilor anterioare, Conf.
Dr. George Tiplica declara: " ... este extraordinar sa constati ca tinerii au devenit foarte atenti la aspectul leziunilor cutanate. Foarte multi dintre ei folosesc eficient fotoprotectia si au inteles ca un examen clinic dermatologic este util dupa un concediu efectuat sub razele soarelui."

In 2007 au fost examinati 637 de pacienti, dintre care 25 au fost diagnosticati cu melanom si 86 cu alte forme de cancer cutanat.

"Comparativ cu anul trecut, in 2008 ne propunem sa sensibilizam un numar dublu de persoane care sa solicite consult pentru leziuni cutanate suspecte de malignizare si ne bazam pe sprijinul a circa 160 de dermatologi.
Diagnosticul salveaza vieti cu adevarat! Anul trecut, in Cehia, de pilda, au fost depistate 41 de melanoame, din care 16 pacienti au fost diagnosticati suficient de devreme pentru a fi salvati
," spune dr. Victor Georgescu, director stiintific Laboratoarele La Roche-Posay.

Melanomul are legatura directa cu expunerea la soare. Este o tumora care se dezvolta din celulele care intervin in colorarea pielii, celulele pigmentare. Pentru ca prezinta un risc ridicat de metastazare, melanomul este cel mai periculos cancer de piele.

Varsta medie pentru aparitia unui melanom este de 45-50 de ani, acesta fiind mai des intalnit la femei decat la barbati.
Zonele in care melanomul se manifesta cel mai frecvent sunt gambele la femei si toracele posterior la barbati. Melanomul poate fi foarte agresiv, dar un diagnostic precoce permite vindecarea.

"Cel mai important mesaj al campaniei Melanoma Day este: nu asteptati sa vi se ofere un consult gratuit, consultati un dermatolog pentru orice va nelinisteste pe pielea dumneavoastra", declara dr. Victor Georgescu, director stiintific la Laboratoarele La Roche-Posay.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare daca se indeplineste una dintre conditiile:

  • tegument sensibil la soare: piele, ochi si par deschise la culoare;
  • factori genetici: prezenta a numeroase alunite (peste 100);
  • antecedente personale sau in familie de tumori cutanate;
  • arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani;
  • obiceiul bronzarii artificiale, la solar.

Ce ar trebui sa alerteze:

  • aparitia unei noi alunite care se modifica rapid in dimensiuni sau culoare;
  • modificarea recenta a aspectului unei alunite (dimensiuni sau culoare).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod