Initiativa a venit ieri, in urma unei intrevederi intre o delegatie a Grupului de Initiativa “SOS Infertilitatea” cu dr. Cristian Irimie, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, pe tema infertilitatii in Romania.
In prezent, cuplurilor care se confrunta cu dificultati in a obtine o sarcina pe cale naturala nu li se ofera sprijin din partea statului roman pentru investigatii si tratament, desi acestia sunt cetateni platitori de asigurari sociale de sanatate. In tarile Uniunii Europene exista o legislatie clara referitoare la sanatatea reproducerii.
15% dintre cupluri se confrunta cu infertilitatea
Intr-o rezolutie din 2008, Parlamentul European constata ca "infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniaza faptul ca rata infertilitatii este in crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri; invita, prin urmare, statele membre sa garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament impotriva infertilitatii”.
Astfel, Ministerul Sanatatii si-a declarat sustinerea pentru ideea ca protocoalele terapeutice privind toate tipurile de infertilitate (masculina si feminina, indiferent de cauze), cat si analizele necesare in timpul tratarii infertilitatii sau premergatoare procedurilor de tip inseminare artificiala/fertilizare in vitro, sa fie cuprinse in normele Contractului-Cadru si sa beneficieze de compensare/gratuitate.