Comisia face apel in favoarea unei Europe fara fum de tigara

In urma unor consultari ample, Comisia Europeana a adoptat o propunere de recomandare a Consiliului care invita toate statele membre sa adopte, pana in 2012, legi de protectie a cetatenilor lor impotriva expunerii la fumul de tigara.

Fumatul continua sa fie cauza cu cel mai mare impact individual asupra mortalitatii premature si morbiditatii in Uniunea Europeana. Potrivit unor estimari moderate, 79.000 de adulti, dintre care 19.000 de nefumatori, au decedat in UE in 2002, din cauza expunerii la fumul de tigara la domiciliu (72.000) si la locul de munca (7.300).

Comisarul UE pentru sanatate, Androulla Vassiliou a declarat: "Am convingerea ferma ca fiecare cetatean european merita sa beneficieze de protectie deplina impotriva fumului de tigara.

Exista un curent de sustinere din partea publicului larg, iar noi vom actiona alaturi de statele membre pentru a concretiza acest lucru."
 
In prezent, zece tari UE au in vigoare legi generale impotriva fumatului. Regatul Unit si Irlanda dispun de dispozitiile legale cele mai stricte impotriva fumatului, care interzic complet fumatul in spatii publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locurile de munca. Bulgaria urmeaza sa se alature acestora in 2010. Un sondaj recent Eurobarometru arata ca politicile impotriva fumatului sunt tot mai bine-venite in randul populatiei.
Astfel, 84% din cetatenii europeni sunt in favoarea interzicerii fumatului in birouri si in alte locuri de munca inchise, 77% in favoarea interzicerii fumatului in restaurante si 61% pentru interzicerea fumatului in baruri si localuri.

Recomandarea invita statele membre sa actioneze in trei directii principale:

  • adoptarea si implementarea de legi care sa protejeze pe deplin cetatenii lor impotriva expunerii la fumul de tigara in spatiile publice inchise, la locurile de munca si in mijloacele de transport in comun, astfel cum se prevede la articolul 8 din Conventia-cadru pentru lupta impotriva fumatului, in termen de trei ani de la adoptarea recomandarii;
  • imbunatatirea legilor impotriva fumatului prin luarea de masuri de sprijin, cum ar fi protejarea copiilor, incurajarea eforturilor de renuntare la fumat, precum si prin avertismentele vizuale de pe pachetele de tigari;
  • consolidarea cooperarii la nivelul UE prin instituirea unei retele de puncte focale nationale de lupta impotriva fumatului.