Codul de Practica ARPIM prezinta standardele etice care trebuie indeplinite in colaborarea cu organizatiile de pacienti.
Principiile care se afla la baza acestui Cod sunt:
- Angajamentul de a nu promova in actiunile derulate cu organizatiile de pacienti medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala;
- Transparenta sustinerii acordate organizatiilor de pacienti;
- Incurajarea parteneriatelor intre organizatiile de pacienti si industria farmaceutica bazate pe respect reciproc;
- Asigurarea independentei acestor organizatii in cadrul parteneriatelor stabilite;
- Accesul la informatia privind directiile de cercetare si dezvoltare ale industriei farmaceutice.
Prin acest Cod de Practica, ARPIM implica toti factorii din sistemul de sanatate, oferindu-le un cadru etic in care sa coopereze. Finantarea de catre industrie a organizatiilor de pacienti ajuta la sprijinirea programelor care imbunatatesc viata oamenilor cu diferite nevoi medicale.
In "Codul de etica in promovarea medicamentelor", domnul ministru Eugen Nicolaescu afirma ca: "Transparenta si eliminarea discriminarilor de orice fel sunt numai cateva din conditiile care trebuie sa stea la baza unei activitati de promovare a medicamentelor, profesionista si performanta, facuta in interesul sistemului sanitar si al pacientului. Asociatia trebuie sa-si creeze mecanisme eficiente si coerente de evaluare si autocontrol. Consilul Etic al Asociatiei trebuie sa functioneze ca un organism profesional transparent, intransigent si impartial".
Prin adoptarea acestui cod, companiile membre ARPIM contribuie la marirea transparentei privind acordarea sprijinului pentru asociatiile de pacienti, reprezinta un mijloc de autoreglementare in ceea ce priveste finantarea de catre industrie a organizatiilor de pacienti sau a programelor acestora si garanteaza independenta organizatiilor in cadrul parteneriatelor stabilite.
La standardele etice ale acestui cod sunt invitate sa adere atat companiile farmaceutice care nu sunt membre ARPIM, cat si asociatiile de pacienti.