Ciroza poate fi controlata

SANATATEA ADULTULUI Cand burta unui bolnav de ciroza s-a umflat de sar nasturii de la haina, cand abdomenul e plin de lichid, lumea s-a obisnuit sa dea din cap a compatimire cum ca e o faza finala a acestei grave maladii. Dar ultimele descoperiri ale medicinii au aratat ca exista tratamente in masura a tine pe loc ciroza daca este in faza de inceput, ba uneori procesul de fibrozare, adica de instalare a cicatricelor pe tesutul ficatului, poate sa faca si un pas inapoi. De altfel, prof. dr. Alexandru Oproiu, facator de scoala in gastroenterologie, explica faptul ca la primul episod de ascita, adica la prima aparitie a lichidului in abdomen, un regim fara sare si un repaus prelungit sunt suficiente pentru eliminarea apei din abdomen. Dar asta pentru situatia in care acumularea de lichid a avut loc doar in abdomen si lichidul nu s-a strans si in tesut prin edeme la nivelul picioarelor si mainilor. Ascita
Faza de ascita, acea etapa de retinere a lichidului, este catalogata ca o ciroza de compensat. Este alterata functia de sinteza a ficatului, care in mod normal produce albumina, protombrina cu efect in coagularea sangelui ca si multe alte substante proteice. Cand albumina scade sub 2,5 sau chiar sub 2, ciroza se agraveaza, caci albumina retinea apa in sistemul vascular. Albumina fiind produsa in cantitati mai mici de ficatul bolnav, apa fuge din vase in tesuturile picioarelor, mainilor, ca si in abdomen.
Strangerea de lichid in abdomen este provocata nu numai de concentratiile mici de albumina, ci si de cresterea presiunii in vena porta, fiindca ficatul se constituie ca un baraj in calea sangelui. Prin acumularea de lichid si cresterea presiunii in sistemul venei porte se ajunge si la temutele varice pe esofag, cu risc de a se sparge si a provoca moartea bolnavului de ciroza. Regim alimentar
In prima faza a ascitei, bolnavul trebuie sa-si asigure un repaus prelungit si sa manance fara sare. Alimentele au in general sare, asa ca bolnavul de ciroza trebuie sa nu mai presare sare in plus peste mancare. El trebuie sa manance paine fara sare, sa inlocuiasca sarea cu lamaie, cu ceapa, chiar cu piper, sa evite alimentele sarate cum sunt conservele, mezelurile, maslinele, muraturile. Unii bolnavi de ciroza spun ca nu presara sare, dar concentratia de sodiu este mare, si asta fiindca mananca biscuiti, prajituri, paste care sunt facute cu bicarbonat de sodiu, deci se imbogateste organismul in sodiu care-i retine sarea. Bolnavul trebuie sa nu bea lapte mai mult de 250 ml, iar cantitatea de carne sa fie doar de 100 g/zi repartizata in doua-trei mese, iar pestele sa nu depaseasca nici el cantitatea de 140-160 g/zi. Bineinteles, alcoolul este total interzis. Bolnavul trebuie sa evite prajelile, sa manance unt fara sare si fructe la discretie, ca si sucurile naturale si vegetale, adica fasole verde, conopida, varza proaspata.
Scaderea in greutate nu trebuie sa fie mai mare de 500-600 g/zi. Omul trebuie sa se cantareasca zilnic. El trebuie sa-si masoare si cantitatea de urina eliminata la 24 de ore. Bolnavul de ciroza trebuie sa faca o balanta a lichidelor. Adica sa echilibreze cantitatea de lichide baute cu urina eliminata. Reamintim ca, in situatia in care lichidul s-a acumulat doar in abdomen, retragerea apei se poate face doar prin regim fara sare si repaus. O complicatie alarmanta este scaderea apei si din sangele aflat in circulatie. Se ajunge la sindromul hepato-renal, in care scade diureza si cresc creatinina si ureea din sange, si asta fiindca eliminarea de apa nu s-a facut doar din abdomen si din tesuturi, ci s-a indepartat apa si din sangele circulant. Aflat in sindromul hepato-renal, ciroticul trebuie internat in spital si i se va administra albumina in perfuzii astfel ca sa se taie mecanismul rau ce afecteaza rinichii. Alta complicatie de evitat este infectarea lichidului din abdomen numita peritonita spontana a ciroticului. Un tratament bine condus si un regim de viata incadrat in prescriptiile terapeutice asigura o supravietuire a bolnavului de ciroza.
SFATUL MEDICULUI Daca acumularea de apa s-a infaptuit si in tesuturile picioarelor si mainilor, medicii recomanda si diuretice. Recomanda deci medicamente ce inlesnesc eliminarea sodiului si eliminarea apei.
Diureticul cel mai folosit este Spironolactona, avand avantajul ca elimina sodiul care retine apa, dar pastreaza in organism potasiul. Alt diuretic este cunoscutul Furosemid, dar acest medicament elimina si sodiul, dar si potasiul. Numai medicul este cel care stabileste tratamentul si il nuanteaza in functie de evolutia cirozei. Dar pacientul trebuie sa fie nu numai constiincios, ci si implicat prin acea cantarire zilnica si limitare a scaderii in greutate la cifra convenabila. Ca sa nu mai subliniem inca o data faptul ca bolnavul de ciroza trebuie sa-si supravegheze cu atentie balanta de lichide intre ce se ingurgiteaza si ce se elimina prin urina.
STIRI
DISFUNCTII ERECTILE. Potrivit unor date publicate in British Journal of Urology International, aproximativ 79% dintre barbatii cu disfunctie erectila au avut cel putin o incercare de act sexual in intervalul de timp de 4 pana la 36 de ore dupa administrarea unei singure doze de tadalafil. Datele provin din 11 studii clinice efectuate in 174 de centre din intreaga lume, cu o durata de 12 saptamani, in care pacientii cu disfunctie erectila (N=2,102) au fost randomizati sa primeasca maximum o doza pe zi de tadalafil. Astfel, procentul mediu per pacient al actelor sexuale reusite dupa administrarea Cialis 20 mg a fost de 69% incercari sexuale reusite in intervalul 1-4 ore si de 70% incercari sexuale reusite in intervalul 4-36 ore.
SLABIT. Pentru persoanele care se deplaseaza greu si cele obeze, plimbatul cainelui le ajuta sa arda calorii. Pentru a vedea cate kilograme pot da jos aceste persoane, dr. Rebecca Johnson, directoarea Centrului de Cercetari veterinare de la Universitatea Missouri, Columbia, a efectuat un studiu. Timp de 50 de saptamani, un grup de participanti a plimbat cainii cate 10 minute, de 3 ori pe saptamana, pentru inceput, si apoi 20 de minute, de 5 ori pe saptamana. Rezultatele au aratat ca in cele 50 de saptamani, participantii au slabit 7 kilograme. Iar cei cu probleme de locomotie si-au imbunatatit flexibilitatea si echilibrul. PREVENIRE. La fumatorii care renunta la tabagism cu 6-8 saptamani inainte de o interventie chirurgicala si respecta aceasta interdictie cel putin 3 saptamani dupa operatie, riscul de complicatii postoperatorii este acelasi ca la nefumatori. Fumatorii care nu renunta la tabagism inainte de interventie prezinta de 3 ori mai multe riscuri sa sufere infectii, sa aiba probleme cu cicatrizarea si de 8 ori mai multe riscuri in ceea ce priveste consolidarea osoasa.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod