Circumcizia, operatia care previne infectiile



In timp ce la musulmani si la evrei circumcizia este o masura obligatorie, la romani ea se face pentru tratarea unor infectii care apar la baza preputului si care nu pot fi indepartate prin simpla decalotare.

Religia si educatia sunt motivele principale pentru care medicii si pacientii romani evita circumcizia. Facuta devreme, la scurt timp dupa nasterea bebelusului, interventia ar putea preveni aparitia infectiilor.

Sub anestezie locala

Circumcizia se face in prima luna de viata, la aproximativ 15 zile de la nastere. Una dintre metodele cele mai sigure consta in taierea preputului cu un aparat care se monteaza local.
"Daca este facuta la scurta vreme de la nasterea bebelusului, riscul de sangerare este mai mic, iar timpul de vindecare este in jur de zece zile", explica dr. Valeriu Lucan, urolog la Institutul de Urologie si Transplant din Cluj.

Facuta mai tarziu de sase ani, interventia necesita un timp de vindecare de doua-trei saptamani, la adulti acesta ajungand pana la o luna. Unul dintre avantajele circumciziei este prevenirea aparitiei infectiilor. "Pentru ca nu se mai strang diferite secretii in zona preputului, riscul aparitiei unor boli tegumentare precum balanita sau preputita devine foarte mic", adauga dr.
Lucan.

In plus, in urma operatiei se formeaza un inel cicatriceal la baza glandului. Acesta, adauga medicii, mareste placerea femeii din timpul actului sexual. Riscurile circumciziei sunt putine si constau in aparitia sangerarii sau in taierea imperfecta a preputului, cu un aspect inestetic.

La copii, infectiile se trateaza prin decalotare

In Romania, circumcizia reprezinta, de regula, o ultima solutie pentru tratarea unor infectii la nivelul preputului, atunci cand decalotarea nu mai este posibila.

Cea mai des intalnita infectie este fimoza, afectiune care consta in imposibilitatea de a indeparta preputul, facand imposibila urinarea.
Ea apare din cauza igienei proaste, a mainilor murdare sau a resturilor de apa cu sapun. "La copii, fimoza se trateaza prin desfacerea pielitei pana la santul prepubian cu ajutorul unei pense, dupa care se pune vitamina A. Daca este facuta de medic, decalotarea dureaza cateva secunde, iar daca se face acasa, de catre mama, in jur de sapte zile", afirma dr. Mihaela Marcu Cristescu, medic pediatru.

Atunci cand preputul este prea strans si nu se poate decalota, se face circumcizie. Metoda se aplica mai mult adultilor, deoarece, la acestia, adeseori preputul nu mai este suficient de elastic pentru a putea fi dilatat.


"Botezul" prin circumcizie

"La evrei si la musulmani, circumcizia este ca un botez si are caracter obligatoriu. In plus, este si o masura de igiena din cauza temperaturilor foarte ridicate din zonele in care traiesc. In Romania, circumcizia este optionala, iar din punct de vedere medical, reprezinta o masura extrema pentru tratarea fimozei", precizeaza dr. Sorin Simion, medic primar chirurgie generala la Spitalul Colentina din Capitala.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Bogdan pe 13 Mar 2011, 14:36
    circumcizie

    Am fost operat sau mai corect mi sa facut o circumcizie acum cateva luni in urma,problema mare a fost dupa aceasta circumcizie.Am cam 3 luni decand mi sa facut circumcizia si in acest moment am probleme la erectie.Adica am dureri foarte mari la glandul penian(coloana glandului) si in partea de jos unde se afla ata penisului si ma ustura foarte tare ata si pielea cand se decaloteaza,avand si o sensibilitate foarte mare in acea zona.Va rog sa ma lamuriti si pe mine si sa imi dati niste sfaturi ca nu stiu cand o sa scap de aceste dureri si usturimi ca deja ma dispera si duc un chin dupa aceasta circumcizie.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod