Ciocolata neagra este sau nu este buna pentru bolnavii de inima?
O revista de medicina din America a facut urmatorul experiment: a impartit in doua grupe 44 de subiecti, cu probleme de circulatie a sangelui. Timp de mai multe zile, pacientii din prima grupa au mancat cate 6 grame de ciocolata neagra pe zi, iar celorlalti le-a dat sa manance aceeasi cantitate de ciocolata alba. La controlul medical s-a observat clar ca presiunea sangelui a scazut la cei care au mancat ciocolata neagra, pe cand la ceilalti nu s-a observat nicio modificare. Ideea ca ciocolata ar avea influente sanatoase asupra inimii nu este noua. De-a lungul timpului, cercetatorii au aratat ca substanta flavanols din cacao, materia prima din care se face ciocolata, ar reduce presiunea sangelui din organismul nostru. In contradictie cu cele descoperite pana acum, Fundatia engleza pentru inima, cat si Spitalul Universitar din Cologne, Marea Britanie, au cu totul alta parere despre consumul zilnic de ciocolata. "Este foarte important sa retinem ca ciocolata este bogata in grasimi si calorii care nu sunt deloc bune pentru bolnavii de inima. Doar fructele si legumele contin polyphenols, substanta bogata in vitamine si minerale. Consumand zilnic 4 - 5 portii de fructe si legume proaspete va protejati perfect inima, aceasta este calea cea mai buna", au declarat cei de la British FHeart Foundation. In completare, cercetatorii de la Spitalul din Cologne au demonstrat si ei ca ciocolata aduce mai multe pagube, decat beneficii, celor bolnavi de inima. "Reducerea presiunii sangelui, invocata de americani, este foarte mica, la cei care consuma zilnic ciocolata neagra. In plus, stresul se amplifica, marind riscul de imbolnavire si a altor organe. Nu incurajam consumul zilnic de ciocolata neagra", au adaugat medicii de la Cologne.