Ciclistii din Turul Frantei au inimi mai mari decat oamenii normali

Participantii la Turul ciclist al Frantei trebuie sa aiba o sanatate de fier. Si, se pare, un alergator are o inima cu 40 % mai mare decat in mod normal.
Cercetatorii au examinat fosti ciclisti din Turul Frantei si au descoperit ca inimile lor sunt cu 20 pana la 40% mai mari decat in mod normal, spune doctorul François Carré de la Centru Medical din Rennes, care a avut o expunere in cadrul unei conferinte a Societatii europene de cardiologie de la Viena.

"Este vorba despre o specie deosebita", a afirmat si doctorul Richard Becker, profesor de medicina la Universitatea Duke, purtator de cuvant al Asociatiei Americane de Inima. De mentionat ca Becker nu a participat la studiul lui Carré.

Oamenii de stiinta au reperat de mai mult timp fenomentul "inimii de atlet".
Sportivii care se antreneaza pentru sporturi aerobice, precum ciclismul, maratonul sau natatia, au tendinta de a avea o inima mai dezvoltata care pompeaza mai mult sange. Un fenomen care confera un avantaj atletitlor avand in vedere cantitatea mare mare de oxigen din organism si cresterea rezistentei.

Studiul lui Carré, finantat de autoritatile din Bretagnia, este, se pare, primul care descrie efectele antrenamentelor dure asupra inimii alergatorilor.

In urma examenelor medicale realizate asupra ciclistilor din Turul Frantei inainte de inceputul cursei, aproape toti au inimile mai mari decat media, a afirmat Carré.

"Cand vedeti un exament cardiologic al unui atlet, stiti imediat ca nu este vorba despre o persoana normala", a continuat el.

In cadrul studiului sau, Carré a urmarit sapte fosti ciclisti in timpul ultimilor lor ani de cariera si trei dupa retragere.

In fiecare an, ciclistii au efectuat un examen cardiologic de control.
Carré a stabilit ca inimile lor au pierdut un sfert din demensiune dupa retragerea din activitate. Totusi, ciclistii si-au pastrat in acest timp o forma fizica excelenta.

"Cativa atleti au o predispozitie genetica la performanta", a spus Carré. "Dar noi am descoperit ca pentru acesti ciclisti, inimile lor s-au adaptat conditiilor de antrenament din ce in ce mai dure".

"Cand studiati ciclistii din Turul Frantei, este vorba, probabil, de cei mai antrenati sportivi din lume. Acest studiu demonstreaza ca, si in conditii extreme, corpul gaseste un mijloc de a se adapta", a precizat Alfred Bove, medicul echipei din NBA Philadelphia 76ers si, totodata, vicepresedintele Colegiului American de Cardiologie.

Bove a confirmat si faptul ca la atletii cu inimi mai dezvoltate decat in mod normal, dopajul poate fi mai periculos decat la ceilalti.
Sportivii dotati cu inimi mai mari au si mai multe globule rosii care transporta oxigen in organism. Celulele sangvine sunt mai ingrosate decat cele medii.

Astfel, daca acesti atleti decid sa utilizeze produse interzise, ca de exemplu EPO, ei risca ingrosarea sangelului si, automat, posibilitatea de a suferi un atac de cord.

de Georgiana Mecu
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod