Certurile intre soti intarzie vindecarea ranilor

Stresul cauzat de o disputa de jumatate de ora cu partenerul este de ajuns pentru a incetini procesul de vindecare a unei rani cu o zi, au declarat cercetatorii americani. Echipa de cercetatori de la Universitatea din Ohio s-a concentrat asupra a 42 de cupluri casatorite si a descoperit faptul ca ranile membrilor cuplului in care certurile sunt ceva obisnuit se vindeca mult mai greu fata de cele ale membrilor cuplurilor linistite. Asta inseamna ca spitalele trebuie sa incerce sa reduca stresul foarte mult pentru pacientii care urmeaza sa fie operati.
Acest lucru ar putea duce la o sedere mai scurta a lor in spital. Cercetatorii s-au concentrat asupra acestor cupluri care erau casatorite de cel putin 12 ani. Fiecare dintre cupluri a fost internat de doua ori la centrul de cercetare al Universitatii, timp de 24 de ore, la un interval de doua luni. In cadrul fiecarei vizite, atat sotului, cat si sotiei le-au fost provocate opt basici uniforme pe palme. Pielea a fost data la o parte de pe fiecare basica si un dispozitiv a fost aplicat direct pe rani pentru a se forma acele basicute cu lichid.
Cercetatorii au preluat o mostra din acel lichid. Sotii au completat si un chestionar cu scopul de a arata care este nivelul de stres al lor, la inceputul experimentului. In timpul primei vizite, fiecaruia dintre soti i s-a cerut sa vorbeasca cateva minute despre anumite caracteristici sau comportamente pe care ar dori sa le schimbe la propria persoana. Dar, de-a lungul celei de-a doua vizite, li s-a cerut sa vorbeasca despre probleme ce le provoaca suparari mari, sentimente puternice sau despre certurile pe care le au cu partenerii.
Analizele au aratat ca ranile s-au vindecat cu o zi mai tarziu la cuplurile care obisnuiau sa se certe foarte des. "Este destul de grav faptul ca o cearta intre soti, de numai jumatate de ora, a intarziat cu o zi vindecarea unei rani usoare. Asta inseamna ca vindecarea ranilor este un proces destul de important si sensibil. Aceste descoperiri sunt interesante si ilustreaza controlul pe care il are mintea asupra corpului", a declarat cercetatorul Jan Kiecolt-Glaser, care a participat la acest studiu.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod