Cersetori acasa, vedete in Occident



Medicul chirurg Flore Varcus lucreaza cu jumatate de norma la Spitalul Judetean din Timisoara, si mai are norma intreaga la Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes". De ani de zile lucreaza cu lunile in strainatate.

Prima data, in 1994, a mers la Lyon, in Franta, cu o bursa, dupa care i s-a aprobat proiectul de master, pe care l-a facut la Paris, iar ulterior si-a facut si doctoratul la Lyon.

"In Franta am fost destul de prost platit in comparatie cu colegii mei nascuti acolo. Mie imi dadeau cam 6.000-7.000 de franci, adica undeva la 1.000 de euro. Chiar daca pentru un chirurg francez suma era mica, daca o comparam cu banii castigati in Romania, ieseam foarte bine. Cel mai bine insa am castigat cat am lucrat in Elvetia", povesteste dr. Varcus.

La Delemont, in Tara Cantoanelor, chirurgul timisorean a lucrat un an si jumatate ca sef de sectie la clinica din localitate, iar lunar castiga un salariu brut de 7.000 de euro.

Asta a fost in perioada 2000- 2002.

Medicul recunoaste ca in tara, la ora actuala, cu doua joburi, cel de la spital si cel de la UMF, abia face lunar, pe acte, sub 500 de euro, astfel ca banii castigati in strainatate l-au ajutat enorm sa isi puna viata la punct.

"Sunt tentat si acum sa plec sa mai lucrez in strainatate, dar pentru perioade scurte. Perioada in care am lucrat dincolo, mai ales cea din Elvetia, m-a ajutat enorm sa imi fac o situatie. Pun aici apartamentul si masina. Pur si simplu lucrand afara am ajuns sa nu mai depind de ce imi da pacientul, pentru ca, orice s-ar spune, noi, medicii din Romania, traim aici din ce ne da lumea, precum cersetorii, iar acest lucru este deopotriva jalnic si dureros", explica chirurgul Flore Varcus.

Spitalele romanesti pregatesc profesionistii pentru UE

Managerul Spitalului Judetean din Timisoara, dr. Mihai Ionac, este si el unul dintre cei care au lucrat in strainatate si care se teme acum ca cei mai buni chirurgi din oras in loc sa vina la el la spital, vor pleca peste granita.

El stie ca un medic rezident primeste in Europa intre 2.000 si 3.000 de euro pe luna, iar aici, de aproape zece ori mai putin.
Ionac isi aminteste perioada petrecuta in Germania, in 1994: "Castigam in jur de 2.500 de marci pe luna, in Germania. M-am intors la 70 de marci pe luna, in Romania. Acolo eram unul dintre cei o mie de specialisti microchirurgi, iar aici sunt unul dintre cei zece sau cincisprezece".
Dr. Octavian Cret, managerul Spitalului Municipal din Timisoara, a precizat ca nu doar chirurgii vor fi tentati sa plece, ci si ceilalti medici si asistentele. "Din pacate, noi suntem o industrie de pregatire a unor oameni performanti pentru altii. Noi investim in oameni, dar in loc sa profitam de ei, profita ei de investitia noastra", sustine Cret.

Diplomele se recunosc preferential

Chiar daca in strainatate trebuie sa isi plateasca la alt nivel chiria si utilitatile, medicii romani continua sa vada cu ochi foarte buni traiul occidental.

Si asta pentru ca, totusi, odata ajunsi intr-o tara UE, venitul lor creste substantial.

Singura problema ramane diploma. Potrivit doctorului Varcus, statele UE nu recunosc diplomele medicilor romani, la fel cum nu le recunosc pe cele obtinute de americani sau japonezi. Insa, in momentul in care constata ca au in fata un foarte bun profesionist, il iau.

"Diplomele noastre sunt recunoscute diferentiat. Daca au nevoie de tine iti gasesc modalitati de echivalare", ne-a declarat Varcus.
Dupa intrarea in UE, avem promisiuni, ca de la finele anului viitor, si diplomele medicilor romani sa fie recunoscute.

Pierdere

Exodul asistentelor

In vara aceasta zeci de asistente medicale de la Institutul de Cardiologie din Timisoara au parasit institutia pentru locuri de munca in strainatate. Situatia e similara si la celelalte institutii sanitare importante din oras.

Dupa cum spune Stefan Dragulescu, directorul Cardiologiei, "asistentele se formeaza la noi, pe chirurgie cardiaca si ATI, discipline extrem de complexe, dupa care pleaca in strainatate unde sunt platite mult mai bine".

Asistentele prefera tari ca Germania sau Italia. Daca in Romania castiga intre 700 si 1.000 de lei, "dincolo" obtin un salariu de cel putin 1.000 de euro.

Optiuni

Se viseaza chirurgi

Aproape un sfert din viitorii medici rezidenti din Timisoara vor sa fie chirurgi. Din cei 443 de inscrisi la examenul de rezidentiat din acest an, 99 au optat pentru grupele chirurgicale, 32 pentru medicina de laborator, 37 pentru medicina de familie, iar 11 pentru medicina dentara. Restul celor interesati au ales alte specialitati medicale.




 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod