Studiile viitoare si dezvoltarea acestei tehnici pot conduce la o noua sursa de celule pentru tratamentul persoanelor care sufera de diabet, potrivit lui Emmanuel Baetge, cercetator care isi publica lucrarile on-line pe editia curenta din Natura Biotehnologiei.
Diabetul de tip 1 dar si cel de tip 2 implica pierderea celulelor beta pancreatice, care regleaza nivelul glucozei din sange prin eliberarea insulinei.
In prima faza a cercetarii, Baetge si echipa erau capabili sa sensibilizeze celulele ES si sa devina celule beta, insa intr-un numar insuficient pentru a proteja cheia cu ajutorul careia functioneaza celulele beta mature, care reprezinta eliberarea insulinei ca raspuns la glocoza.
Pentru realizarea acestui nou studiu, cercetatorii au facut transplant cu celule beta imature derivate de la celule umane ES la soareci, care aveau celulele beta distruse in urma unor tratamente chimice. Dupa cel mult 3 luni, celulele de la transplant s-au dezvoltat in glucoza-receptiva, insulina - secretand celule si ajutand la controlarea nivelului de glucoza din sange.
Anterior, prin aceasta cercetare se demonstrase ca transpalntul celulelor beta pancreatic pot ajuta la controlarea diebtului la oameni. Dar terapia bazata pe celule de la pancreasul donator, scoate la suprafata faptul ca aprovizionarea cu astfel de celule este limitata. Din aceasta cauza oamenii de stiinta incearca sa dezvolate surse alternative de celule beta, cum sunt cele derivate de la celulele umane ES.
Cercetatorii creeaza celule stem care secreta insulina
Cercetatorii au descoperit o modalitate de a transforma celule stem umane embrionare (ES) in celule care elibereaza insulina ca raspuns la glucoza, imbunatatind in acest mod calitatea vietii persoanelor care sufera de diabet; momentan aceasta descoperire a fost testata numai pe soareci.
De TopSanatate
Comentarii (1)
As dori sa va intreb daca celulele stem pot vindeca si diabetul insipid, o boala considerata incurabila? Astept raspunsul dvs. pe site pentru a fi util si altora aflati in suferinta acestei boli, de fapt, acestei dereglari hormonale. Multumesc anticipat, Aurora.
Posteaza comentariu