Celule umane, tratament pentru cancer



Celulele stem, denumite si primare sau suse, isi gasesc utilitate din ce in ce mai mare in tratarea a numeroase boli, studiile pe animale indicand tot mai multe rezultate pozitive.

Afectiuni precum Parkinson, diabet ori cancer ar putea fi tratate in viitor prin transplantul de celule primare. Unele tipuri de leucemii au fost vindecate cu succes cu ajutorul acestor celule revolutionare.

Totodata, ele ar putea fi folosite si in testarea in laborator a unor medicamente, eliminandu-se astfel experimentele realizate direct pe oameni. Geneticienii explica mai exact ce sunt celulele stem, ce fac ele pentru organismul uman si cum ar putea fi folosite pentru a ne salva viata.

Celule din maduva osoasa transformate in neuroni

Celulele stem adulte se gasesc in diferite organe sau tesuturi din corp, precum creier, maduva osoasa, piele sau ficat.

Ele nu se divid si sunt mentinute inactivate in organism pana apare o leziune in zona in care se gasesc. In acel moment se activeaza si se "transforma” in celule de care are nevoie organismul atunci.

"De obicei, celulele primare adulte se specializeaza in tipul celulelor din tesuturile din care fac parte, dar, sub actiunea unor factori de mediu extracelular sau a unor gene pe care le contin, se pot specializa si in celule specifice altor tesuturi. De exemplu, celulele stem hematopoetice din maduva osoasa se pot specializa in neuroni, dar si in alte celule ale sistemului nervos, in celule musculare scheletice, cardiace ori hepatice”, explica Viorica Radoi, medic specialist in genetica medicala la Clinica MedLife, Bucuresti.

Dezavantajul major al celulelor primare adulte este ca se gasesc in numar mic in organism si ca se dezvolta mai greu in culturile celulare.
Spre deosebire de celulele stem adulte, cele embrionare se pot specializa in orice tip celular.

In plus, ele cresc mult mai usor in medii de cultura si pot fi mentinute in laborator in stadii nespecializate pentru a putea fi utilizate, dupa caz, in tratamentul diferitelor boli. Celulele primare embrionare se gasesc in embrionii care au cateva zile si sunt obtinuti prin fertilizare in vitro.

"Dezavantajele acestui tip de celule sunt legate de principii etice. Este discutabil in ce masura este corect sa se creeze un embrion doar pentru a fi folosit in tratamentul diferitelor boli”, puncteaza Viorica Radoi.

Ar putea inlocui transplantul de organe

Celulele stem ar putea fi folosite in terapia cancerului, a unor defecte congenitale, dar si in afectiuni precum Parkinson, Alzheimer, diabet, boli cardiace, accident vascular cerebral ori leziuni ale maduvei spinarii.

Transplantul de organe presupune riscul ca acestea sa fie considerate corpuri straine de organism si sa nu fie acceptate.

Medicamentele care pot face ca organismul sa nu mai lupte impotriva organelor transplantate dau efecte adverse, cum ar fi insuficienta renala. Transplantul de celule stem adulte ar elimina aceste riscuri. Celulele stem ar putea fi utilizate si in testarea in laborator a unor medicamente noi.

Istoric

Cercetari vechi de 200 de ani

Studiile privind celulele stem au inceput inca de la mijlocul anilor 1800, iar primele descoperiri au fost facute o suta de ani mai tarziu. Prin 1960, specialistii aveau sa obtina primul succes in tratamentul unui bolnav care suferea de o boala imunodeficitara severa.

Incepand cu 1970, celulele stem adulte au fost folosite cu rezultate foarte bune in tratarea imunodeficientei si a leucemiilor.

In 1973, o echipa de medici a facut primul transplant de maduva osoasa, dar a fost nevoie de sapte asemenea interventii pentru ca rezultatul sa fie pozitiv.

Cercetarile au continuat, iar in 1998, omul de stiinta James Thompson de la University of Wisconsin-Madison avea sa izoleze primele celule stem embrionare umane.