Desi in Romania tratamentul impotriva tuberculozei este in totalitate gratuit multi bolnavi renunta la medicatie dupa primele luni, crezand ca daca se simt mai bine boala dispare. Potrivit statisticilor, anul trecut, 4.500 de persoane au renuntat la tratament, motivand ca se tem sa nu fie discriminati.
"Dupa o perioada de timp incep sa se simta din nou rau, vin iar la medic, dar din pacate forma de TBC pe care o au acum este una care nu mai raspunde la tratament", a declarat Victoria Mihaiescu, departamentul de sanatate Crucea Rosie.
"Tuberculoza nu iarta pe nimeni, se pot imbolnavi si bogatii si saracii, dar cel mai frecvent saracii, cei care muncesc mult, care mananca putin. Atata timp cat nu se va combate saracia si paralel cu lupta impotriva tuberculozei nu se vor obtine niste rezultate ultraspectaculoase", a declarat Paul Stoicescu, fost director Spitalul de Pneumologie "Marius Nasta".
In Romania sunt peste 25.000 de persoane care sufera de TBC. Specialistii sustin ca tuberculoza nu este doar o problema medicala ci si o problema sociala. Acestia propun ca pe langa tratament, in spitalele de pneumologie bolnavii sa beneficieze si de consiliere psihologica, asa cum se intampla in alte state europene.
Cei mai multi bolnavi de tuberculoza din Europa sunt in Romania
Romania ocupa primul loc in Europa cand vine vorba despre numarul bolnavilor de tuberculoza, cu toate ca la nivel european rata imbolnavirilor este in scadere, la noi sunt cele mai multe cazuri de TBC, deoarece multi bolnavi renunta la tratament iar boala recidiveaza.
De TopSanatate
Posteaza comentariu