Ce leaga boala Alzheimer de banala raceala?



Virusul care provoaca obisnuita raceala are rol important in aparitia pierderilor de memorie, precum si in declansarea bolii Alzheimer in randul a milioane de oameni, arata noi studii. Expertii considera ca virusul comun care infecteaza un miliard de oameni in fiecare an invadeaza sistemul nervos central si afecteaza creierul. Ulterior in viata, acest lucru ar duce la pierderea memoriei si la dizabilitati de ordin psihic. Virusul implicat face parte din familia picornavirusurilor. Aceasta include rinovirusul, asociat cu raceala obisnuita si enterovirusul, care afecteaza stomacul.
Picornavirusurile sunt responsabile pentru afectiuni grave precum encefalita, meningita, inflamatia muschiului inimii, hepatita A si poliomielita. Urme ale afectarii creierului de catre aceste virusuri au reiesit dintr-un studiu pe soareci infectati cu picornavirusuri. Animalele au avut probleme sa invete drumul de iesire dintr-un labirint proiectat special pentru a testa memoria spatiala. Oamenii de stiinta au descoperit ca gradul in care soarecii gaseau dificil gasirea drumului in labirint depindea de numarul de celule pe moarte de la nivelul hipocampusului, care joaca un rol important in procesul de invatare si memorare.
Inaintea acestor studii de ultima ora, era deja cunoscut faptul ca, in cazuri rare, picornavirusurile pot patrunde in creierul copiilor si pot cauza afectiuni de durata.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod