Ce incaltaminte trebuie sa port vara?

In anotimpul estival, picioarele sunt mult mai vulnerabile, iar riscul aparitiei unor rani, afectiuni sau iritatii este mai ridicat decat in restul anului. Este indicat sa ne "vada" soarele, insa trebuie sa ne protejam in mod eficient pe toata durata verii. Unele dintre problemele grave de sanatate a picioarelor pot fi cauzate si de incaltamintea pe care alegem sa o purtam

O neplacere frecventa in lunile de vara o reprezinta calcaiele... crapate. Ne plangem adesea din cauza pielii extrem de uscate si crapate din zona calcaielor, fenomen care se produce, de regula, din cauza pantofilor sau a incaltamintei cu calcaiul decupat - sandalele intra si ele in aceasta categorie. Pentru a evita aceasta problema, vara este preferabil sa alternezi incaltamintea inchisa, de tip pantof, cu sandalele sau slapii (ocazional).
De asemenea, foloseste o crema hidratanta si emolienta pentru pielea calcaielor. Tratata in mod corespunzator, aceasta isi va recapata elasticitatea si fermitatea si nu iti va mai da batai de cap, chiar daca porti incaltaminte decupata. Sandalele sport ofera picioarelor un plus de sprijin si tocmai de aceea reprezinta o alegere ideala in timpul lunilor caniculare - pielea se aeriseste in mod adecvat, iar talpa si glezna sunt mult mai bine sustinute. Medicii nu recomanda insa folosirea slapilor sau a sandalelor cu siret intre degetele de la picioare. Acest tip de incaltaminte poate irita foarte mult pielea dintre degete si poate cauza aparitia unor iritatii, basici sau bataturi. Este extrem de important sa cumperi incaltaminte pe masura, care sa ti se potriveasca si care sa fie cat se poate de confortabila.
Examineaza cu atentie bombeul pantofilor si asigura-te ca partea din fata a incaltamintei este suficient de larga si de comoda, astfel incat degetele sa nu fie strivite sau inghesuite. Lejeritatea trebuie sa fie cuvantul cheie pentru incaltamintea din timpul verii - pielea nu trebuie sa fie "incorsetata" si este important sa "respire" in voie. Pantofii cu varf ascutit pot irita unele deformatii deja existente ale oaselor degetelor si ale labei piciorului (spre exemplu, monturile) sau pot agrava infectii ale pielii. In astfel de situatii, pantofii cu "botul" rotund pot fi o adevarata achizitie (si comoara) in ceea ce priveste controlarea si/sau atenuarea durerii. Daca vrei sa iti testezi proprii pantofi, traseaza-ti forma talpii pe o coala de hartie si apoi asaza pantoful pe aceasta urma.
Daca degetele de pe foaia de hartie "ies" si se vad in afara pantofului, inseamna ca "botul" acestuia este prea stramt, prea ascutit sau prea ingust. Pentru copii, este preferabil sa cumperi modele de incaltaminte care nu permit piciorului sa alunece si care ofera o flexibilitate sporita - sandalele sport sunt alegeri bune in acest sens, ca si pantofii care sustin "glezna" piciorului. De asemenea, este crucial ca cei mici sa poarte pantofi de sport adecvati atunci cand fac atletism sau exercitii fizice. Faptul ca poarta incaltaminte corespunzatoare fiecarui sport in parte ii poate impiedica pe micuti sa sufere din cauza accidentelor nefericite. Persoanele care sufera de diabet trebuie sa acorde o importanta deosebita ingrijirii picioarelor in timpul verii. Din cauza unei afectiuni comune si des intalnite la diabetici - neuropatia periferica sau asa-numita "amorteala" a picioarelor -, exista riscul ca acestia sa nu sesizeze o crapatura sau o taietura aparuta pe pielea picioarelor sau in talpa, cauzata, de regula, de un spin, un ciob, o aschie sau alte obiecte straine ascutite.
Vara, picioarele sufera foarte mult din cauza caldurii - se umfla si te dor. Uneori, pentru ameliorarea acestei conditii, este de ajuns sa le tii cateva minute in apa calduta, cu sare de baie. Masajul cu crema hidratanta este salutar in astfel de situatii. Insa, in cazul in care picioarele te dor la sfarsitul fiecarei zile, este indicat sa apelezi la sfatul doctorului, pentru a stabili cu exactitate daca aceasta este sau nu o problema medicala. de Alina Bleaja
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod