În ceea ce privește durerea de dinți în particular, aceasta este cauzată de o reacție a nervilor din interiorul camerei pulpare a dintelui, gradul de severitate fiind dependent de tipul și intensitatea stimulului. În continuare, doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonţie în cadrul clinicii Orto-Implant Expert, aduce în discuţie câteva dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de dinţi şi remediile acestora:
Caria dentară este întâlnită încă de la cele mai fragede vârste şi, netratată, poate cauza dureri, infecții, chiar și pierderea dintelui. Atunci când caria trece de smalţ şi ajunge la dentină (străbătută de ramificaţii ale nervului dentar) îşi face apare durerea (la rece, la dulce), moment în care este recomandată vizita la medicul stomatolog, unde cel mai probabil va fi aleasă ca modalitate de tratament obturaţia (plomba) dentară.
Abcesul dentar, care reprezintă în fapt infecţia de la vârful rădăcinii, poate produce durere spontană la cald, la atingere, precum şi umflarea zonei.
Ca remediu se recomandă incizia abcesului, antibioticele (uneori) şi plomba, însă planul de tratament va fi stabilit de către medicul specialist în urma unui control amănunţit.Înghesuirile dentare pot cauza şi ele disconfort. Muşcătura anormală şi dificultăţile de curăţare a dinţilor înghesuiţi pot duce la carie, gingivită, parodontoză, suprasolicitare musculară şi articulară, urmate de durere. Cel mai eficient pentru tratarea acestei probleme s-a dovedit a fi aparatul dentar.
Tratamentul dentar, în mod paradoxal, poate fi şi el cauza durerilor de dinţi. Uneori curăţarea cariilor foarte adânci sau obturaţia de canal pot fi urmate de durere, caz în care cel mai bun remediu este răbdarea, căci durerea va dispărea după o perioadă scurtă de timp. Totuşi, dacă după extracţia unui dinte durerea severă persistă mai mult de două zile, este posibil ca zona afectată să nu se vindece în mod corespunzător, caz în care pacientul ar trebui să efectueze o vizită la medicul stomatolog.
Infecţiile gingivale/parodontale în stadii avansate produc durere şi sângerare, în special la periaj.
Pacienţilor care se confruntă cu această problemă le este recomandat să adopte o igienă dentară foarte bună şi tratamentul parodontal.Hipersensibilitatea dentinară apare la unele persoane care au din naştere zone unde dentina nu este acoperită de smalţ. Aceste arii se dovedesc a fi sensibile la periaj, la contactul cu alimente acide, reci etc. şi pot fi tratate prin intermediul unor paste desensibilizante.
Fracturile dentare pot provoca durere imediat la nivelul dintelui traumatizat, a gingiei şi osului.
Ca remediu medicul specialist va recomanda completarea dintelui cu compozit sau chiar coroana dentară. In cazul copiilor care şi-au fracturat dinţii de lapte este extrem de important ca problema să fie tratată imediat, căci astfel de leziuni pot afecta dinţii ulterior (dinții de adult).
Bruxismul (scrâşnirea dinţilor) – uneori involuntar, în special noaptea, duce la durere datorită tocirii dinţilor, a suprasolicitării lor, muşchilor şi articulaţiei.
Persoanele care se confruntă cu această problemă au două soluţii la dispoziţie: fie gutiera, fie eliminarea cauzei (stresul).Molarii de minte - când nu au suficient loc să erupă, rămân parţial în os, parţial sub gingie, fiind dificil de curăţat. Durerea va fi cauzată de presiunile exercitate de dintele care încearcă să iasă, de inflamarea gingiei din jur (pericoronarita) sau de caria apărută. Tratarea pericoronaritei, cariei sau extracţia este cea mai bună metodă de eliminare a durerii în acest caz.
Deşi unele dureri de dinţi pot dispărea de la sine (de obicei cele care urmează unui tratament dentar), este indicat să mergem la un control stomatologic mai ales dacă durerea nu dispare după 1-2 zile şi este însoţită de febră, dureri de urechi, durere la deschiderea largă a gurii etc. Identificarea şi tratarea infecțiilor dentare este importantă pentru a preveni răspândirea lor în alte părți ale feței și craniului și, eventual, chiar şi în sânge.