Carnea de miel, greu de digerat din cauza continutului bogat in lipide



Preparatele din carne de miel, ouale, pasca sau cozonacul fac deliciul sarbatorilor de Paste. Masa imbelsugata poate deveni un adevarat chin daca consumatorii nu respecta cateva reguli alimentare. Dr. Cornelia Dragomirescu, asistent universitar la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Paulescu", spune ca pentru a nu ajunge la medic in aceste zile de sarbatoare nu trebuie facut nici un fel de abuz alimentar.
Consecintele excesului

Medicii sfatuiesc persoanele sanatoase sa evite supraalimentatia, mai ales ca organismul se adapteaza mai greu dupa perioada de post. La unele persoane, alimentatia din timpul acestor sarbatori vine dupa intregi saptamani de post. Dr. Viorel T. Mogos, seful Sectiei de Terapie Intensiva - Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Paulescu", a declarat ca reluarea hranei cu produse intens condimentate, grase, afumate este asociata adesea cu cantitati crescute de bauturi alcoolice. Consecintele pot fi dramatice: apar colici biliare repetate, greata, dureri de cap, pancreatite acute (debutul suferintei incepe nespecific prin dureri abdominale de intensitate mare, greata, varsaturi si poate ajunge la stare de colaps); pusee hipertensive (prin consumul marit de sare), crize anginoase, decompensarea unor insuficiente cardiace etc.

Maximum doua oua pe zi

"Nu trebuie facut nici un fel de abuz alimentar.
Este bine sa se consume zilnic maximum doua oua, deoarece galbenusul acestora contine o bogatie de lipide si colesterol. Este bine sa se evite maioneza si sosurile grase. Carnea de miel se digera foarte greu. Ea este bogata in lipide, desi este mai frageda. De aceea, pentru multe persoane cu probleme digestive, dar si pentru copii carnea de miel este bine de a fi evitata. Exista alternative cum ar fi carnea de vita sau pasare, peste slab", a declarat dr. Cornelia Dragomirescu. Medicii spun ca doua treimi din farfuria de mancare trebuie sa contina legume si zarzavat. "Legumele trebuie sa stea la baza hranei. Sunt binevenite, mai ales dupa perioada de iarna, cand organismul a suferit carente in vitamine si minerale. Sunt indicate salatele de orice fel, cum ar fi salata verde, rosiile etc.", a mai precizat dr. Cornelia Dragomirescu. Medicii spun ca dupa o masa consistenta trebuie consumate cel mult doua felii de cozonac. La sfarsitul unei mese este indicata o ceasca de cafea neagra sau un pahar, cel mult doua de vin natural.

Bolnavii trebuie sa evite aluatul dospit

Pentru persoanele cu afectiuni hepatocolecistice este recomandat doar un singur ou pe zi.
Acesta trebuie preparat astfel incat sa fie moale, deoarece cu cat este supus pregatirii termice o perioada indelungata cu atat este mai greu de digerat. Oul fiert tare se digera in trei ore, iar cel moale - in mai putin de doua ore.
Persoanele cu afectiuni cardiovasculare care au dislipidemie este bine sa elimine din alimentatie ouale.Ceapa verde si usturoiul sunt contraindicate celor cu tulburari digestive. Preparatele pe baza de aluat dospit (de exemplu, pasca traditionala de Paste) trebuie evitate pentru persoanele cu afectiuni digestive. Este de preferat ca acestea sa consume checul sau prajiturile din aluat nedospit.
Bolnavii de diabet se pot bucura si ei de sarbatoarea Pastelui, dar cu conditia sa respecte indicatiile medicului. "La aceste persoane este exclus desertul traditional. Pot consuma in schimb fructele, in special citricele sau capsunele.
In legatura cu consumul de carne de miel si oua, pentru pacientii cu diabet nu exista o restrictie expresa. Contraindicatiile sunt recomandate doar pacientilor cu boli asociate de tip cardiovascular, hepatobiliare sau displipidemii", a precizat medicul nutritionist Cornelia Dragomirescu.


Siguranta alimentara

Cumparatorii sunt sfatuiti sa verifice integritatea ambalajului si informatiile de pe eticheta produselor. Cumparaturile trebuie tinute in locuri racoroase, uscate si curate, conform indicatiilor de pe eticheta. Cand se pregateste masa, se tine cont de faptul ca exista germeni care cauzeaza toxiinfectiile alimentare. Acestia se pot imprastia cand se manipuleaza alimentele. Pentru a se evita contaminarea altor alimente, produsele se pastreaza la temperaturi corecte. Microorganismele se pot deplasa foarte usor de la carnea cruda la mancarurile gatite, lactate, fructe sau legume. Medicii recomanda spalarea foarte bine pe maini cu apa fierbinte si sapun inainte de se incepe prepararea mancarurilor. Este indicat ca toate alimentele sa fie gatite pana cand sunt aproape de punctul de fierbere. Carnea nu trebuie preparata inainte de a fi consumata. Verificarea gradului de pregatire a produselor din carne se face in functie de culoare. Nu trebuie sa fie sange sau culoare roz in interior.

Grija deosebita pentru copii

Medicii recomanda parintilor sa aiba o grija deosebita in privinta hranei copiilor.
"Ouale trebuie sa fie foarte proaspete, deoarece copiii pot face sindroame dispetice (enterocolite). Ele trebuie fierte timp de cinci minute. Carnea de miel este mai greu tolerata de copii si de aceea este de preferat inlocuirea ei cu carne de pasare, iar stufatul, bogat in ceapa verde si usturoi, cu spanac", sfatuieste medicul Dragmirescu.

Plimbari scurte

De asemenea, medicii recomanda ca intre mesele de pranz sa existe o pauza de cateva ore. Sunt indicate plimbarile scurte pe jos. De asemenea, din fiecare casa nu trebuie sa lipseasca medicamentele care ajuta la digestie, cum ar fi colebil, triferment sau digestal.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • radu pe 21 Apr 2006, 08:16
    Sfaturi bune

    Am citit articolul cu mare interes si mi-ati dovedit inca o data ca sunteti foarte buni si documentati in ceea ce scrieti. Va felicit pentru minunatul site si pentru articolele publicate. Va doresc un Paste fericit si sa va bucurati de o primavara minunata alaturi de toti cei dragi voua. Hristos a-nviat!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod