Care sunt celulele care ne ajuta sa detectam lumina?

Un studiu efectuat recent ne ajuta sa intelegem mai bine cum un anumit tip de celule gasite in ochi (importante pentru functiile care implica lumina) detecteaza lumina si comunica cu creierul. Intelegand mai bine modul in care aceste celule functioneaza, se pot imbunatati tratamentele pentru problemele legate de somn sau pentru depresiile sezoniere.
Aceste celule gasite in ochi, numite celule cu conuri si bastonase, sunt in special responsabile pentru detectarea luminii. Acestea trimit semnale creierului prin celulele ganglionare retiniene (RGC), astfel creierul putand forma imaginile.

Insa ochii nostri fac mai mult decat sa ajute la crearea imaginilor. Pupilele raspund la lumina intensa contractandu-se pentru a reduce cantitatea de lumina care patrunde in ochi si dilatandu-se cand este intuneric pentru a permite luminii sa intre.

Studiile au descoperit ca semnalele primite de creier, care il ajuta in indeplinirea acestor functii care nu au legatura cu vederea, nu sunt toate trimise de celulele cu conuri si bastonase.
In anii precedenti, oamenii de stiinta au descoperit o mica categorie de RGC, ipRGC, importante in mentinerea ritmurilor circadiene si pentru contractarea si dilatarea pupilelor plus alte functii. Celulele fabrica o anumita proteina care le permite sa simta lumina si sa trimita informatii despre intensitatea luminii la creier.

O echipa de cercetatori condusa de dr. King-Wai Yau de la Universitatea de Medicina Johns Hopkins au analizat raspunsul la lumina a ipRGC. Rezultatele studiului au aratat ca ipRGC captureaza foarte putina lumina insa, odata capturata, lumina se dovedeste a fi foarte eficienta in transmiterea semnalelor catre creier.

Sursa: National Institutes of Health
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod