Care sunt alimentele functionale?

Facebook Twitter Comenteaza
Care sunt alimentele functionale?

Alimentele functionale sunt acele alimente care, in plus fata de principiile nutritive de baza, contin substante active cu efecte benefice asupra sanatatii. Unele alimente functionale sunt cunoscute inca din antichitate si sunt consumate in mod traditional pentru beneficiile lor asupra sanatatii.

O categorie a alimentelor functionale sunt probioticele, folosite de mii de ani, si ale caror beneficii pentru sanatate au fost probate in timp. Bacteriile probiotice sunt microorganisme vii, care, asociate unor alimente si consumate in cantitati semnificative, exercita efecte benefice asupra sanatatii umane, contribuind la intarirea si refacerea sistemului imunitar si al echilibrului natural al organismului.


Iaurtul este cel mai bun exemplu in acest sens. Iaurturile probiotice contin un adaos de bacterii din speciile lactobacillus si bifidobacterium. Acestea interactioneaza cu flora intestinala, ea insasi un univers format din circa 100 de milioane de bacterii, din peste 400 de specii, cu rol bine definit asupra functionarii tubului digestiv si asupra echilibrului global al organismului nostru.Cand echilibrul natural al florei intestinale este alterat, pot aparea manifestari ale disconfortului gastro-intestinal si pot fi afectate si alte functii sau sisteme fiziologice, cum este sistemul imunitar.

De aceea, este indicat sa consumam regulat minim 1 portie din produsele lactate care contin probiotice, pentru a ne bucura de efectul lor benefic asupra organismului.

Legumele fac si ele parte din familia alimentelor functionale.
Cele mai cunoscute sunt rosiile, care contin licopen, un carotenoid primar cu efect antioxidant, ce poate contribui la reducerea riscului de cancer. Usturoiul este recunoscut pentru proprietatile sale antibiotice, anti-hipertensive si de reducere a nivelului de colesterol. Consumul frecvent de Crucifere (cum este broccoli) este asociat cu un risc redus de cancer, datorita continutului lor relativ ridicat de glucozinolati.

Pestele contine acizi grasi omega-3 si omega-6, cu un rol recunoscut in sanatatea cardiovasculara.

Carnea de vita
este, la randul ei, un aliment functional, un acid gras potential anticancerigen, cunoscut sub numele de acid linoleic conjugat (CLA), fiind prima data izolat din carnea de vita la gratar, in anul 1987.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • luminita pe 23 Nov 2011, 09:53
    despre carne-orice tip

    Carnea este buna sub multe forme dar in afectiuni canceroase sau in faza incipienta ,NU, pt ca ajuta la dezvoltarea celulelor bolnave sau "derutate" cum mai spun unele investigatii medicale.

    0
    0

  • cane beatrice pe 23 Mar 2010, 15:22
    Alimente sanatoase

    Mie imi place pestele si legumele, carnea de vita imi place in amestec cu cea de porc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod