Cardul european de sanatate



Cardul european va fi eliberat pe cheltuiala asiguratului, de catre casa de asigurari de sanatate la care acesta este asigurat, daca solicitantul calatoreste in scop turistic, profesional, familial sau pentru studii, pentru o perioada ce nu poate depasi sase luni, potrivit Legii reformei in sanatate.

Cardul european se elibereaza numai in situatia deplasarii asiguratului pentru sedere temporara intr-un stat membru al Uniunii Europene.

Titlul IX - Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate - a intrat in vigoare dupa 90 de zile de la promulgarea, la sfarsitul lui aprilie, a pachetului de legi privind reforma in sanatate.
Respectivul document mai are nevoie, ca legislatie secundara, de un ordin al presedintelui CNAS. Introducerea Cardului national de sanatate are termen de aplicare pana la sfarsitul anului 2007. In cazul Cardului european exista doua situatii. Una in care, potrivit legii, casa de asigurari de sanatate va fi obligata sa realizeze acest document si sa il dea celor care calatoresc temporar in statele membre ale Uniunii. Acest act este similar cu asigurarile pe care orice turist trebuie sa le incheie inainte de a pleca in strainatate.
Cristian Vladescu, presedintele CNAS, ne-a declarat ca UE pregateste o legislatie prin care toate statele membre sa aiba acelasi card european de sanatate. Pentru realizarea acestuia, Romania va primi fonduri printr-un program PHARE, iar realizarea actelor nu va fi posibila, probabil, mai devreme de 2008. Potrivit Legii reformei, casa de asigurari de sanatate nu poate refuza eliberarea Cardului european decat in situatia in care asiguratul nu face dovada platii la zi a contributiei la Sanatate.
In cazul in care circumstante exceptionale impiedica eliberarea Cardului european, casa de asigurari de sanatate va elibera un certificat inlocuitor provizoriu, cu o perioada de valabilitate stabilita conform legii. Modelul certificatului provizoriu se aproba prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Cardul european poate fi utilizat de asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania numai pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.