Aceasta afectiune face parte din procesul normal de imbatranire, exista mai multi factori de risc care influenteaza progresia accelerata a bolii: fumatul, diabetul zaharat, obezitatea, colesterolul crescut, sedentarismul, hipertensiunea arteriala. Toti acesti factori de risc sunt cuprinsi intr-un scor de risc ce poate fi calculat pentru fiecare dintre noi de catre medic.
Pe langa factorii de risc deja bine cunoscuti studii recente au demonstrat ca numarul de batai ale inimii pe minut influenteaza si el riscul de evenimente coronariene.
In perioada 20-24 septembrie, la Sinaia, in cadrul Congresului National de Cardiologie, aflat acum la cea de a 47-a editie, se dezbat pentru prima data in Romania rezultatele studiului Beautiful. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Elite Art Club UNESCO, companie culturala non-profit care s-a alaturat Servier Pharma, principala companie franzeca independenta, in sustinerea acestui proiect de informare a populatiei cu privire la sanatate si riscul bolilor de inima.
Studiul Beautiful, singurul studiu de pana acum conceput sa evalueze impactul numarurului de batai ale inimii asupra riscului de evenimente cardiovasculare (de exemplu infarct), a demonstrat ca o frecventa cardiaca mai mare de 70 batai pe minut creste cu 46% riscul de infarct miocardic la pacientii cu boala coronariana ischemica. In Romania peste 60% din oamenii suferinzi de aceasta boala au peste 70 de batai pe minut, deci au un risc crescut de infarct.
Bolnavii care sufera de cardiopatie ischemica trebuie sa-si masoare periodic pulsul pentru a se asigura ca au sub 70 de batai pe minut, iar daca frecventa cardiaca depaseste aceasta valoare, atunci se impune tratamentul medicamentos care sa corecteze bataile inimii.
Ivabradina, o molecula inteligenta, descoperita de Laboaratoarele Servier, este capabila sa scada bataile inimii fara a determina alte modificari asupra organismului. Studiul Beautiful, desfasurat in 781 de centre din intreaga lume, pe aproape 11.000 de pacienti (dintre care 800 din Romania) a demonstrat ca Ivabradina (medicament disponibil in Romania sub denumirea comerciala de Corlentor) scade frecventa cardiaca, scade riscul de infarct miocardic si necesitatea de revascularizare coronariana medicamentoasa sau interventionala la pacientii cu frecventa cardiaca peste 70 de batai pe minut.