Cel putin 1.000 de celule canceroase se formeaza in fiecare zi in corpul nostru, din cauza diversilor "agresori": alimente, vicii, poluare. Putini dintre noi ajung sa se imbolnaveasca datorita asa-numitelor celule "TKiller" care "devoreaza" celulele canceroase.
Ca sa protejati aceste celule "killer", specialistii va recomanda sa scoateti din meniu carnea afumata si prajelile si sa nu mancati mezeluri.
Consumati, in schimb, cel putin jumatate de kilogram de legume sau fructe zilnic si fugiti macar in weekend de poluare, la munte sau in parcuri.
Genele si boala
Aparitia cancerului este provocata de mutatiile unor gene care controleaza multiplicarea si indeplinirea functiei celulei respective. "Daca apar mutatii la nivelul acestei gene, celula capata noi proprietati: se inmulteste la nesfarsit, dobandeste o durata de viata nelimitata si se raspandeste in alte organe decat in cele din care provine. Daca e mutanta, celula fabrica la infinit substante aberante, care dauneaza organismului", explica Viorica Radoi, medic specialist in genetica medicala la Clinica MedLife din Capitala.
Predispozitia genetica la cancer se explica prin faptul ca fiecare persoana se naste cu variante ale unor gene, unele capabile sa elimine substantele cancerigene din organism, altele incapabile de acest lucru.
Asa se explica, de exemplu, de ce unii fumatori nu dezvolta cancer pulmonar, iar alte persoane se imbolnavesc desi au fost doar fumatori pasivi.
Poluarea, aditivii alimentari si predispozitia genetica sunt principalele cauze ale aparitiei cancerului. Numai 10a din cancere sunt mostenite genetic, in timp ce restul de 90% sunt cauzate de factorii de mediu.
Fara aditivi si alcool
Prevenirea cancerului este la indemana oricui. Evitati alimentele cu aditivi, produsele bogate in grasimi si nu beti mult alcool. "Carnea afumata si pestele afumat pot produce cancer gastric din cauza unor derivati chimici. Chiar si carnea la gratar trebuie consumata cu atentie. In crusta care se formeaza cand este preparata exista substante cancerigene. Cea mai buna este carnea de pui si peste facuta la cuptor sau fiarta", afirma Alexandru Grigorescu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic Bucuresti.
Periculosi sunt si conservantii (E-uri) care mentin culoarea, prospetimea si mirosul unor alimente. Cele mai multe E-uri se gasesc in mezeluri, sucuri, branzeturi fermentate, branza topita sau cascaval.
Aveti grija si la prospetimea alimentelor. Mucegaiul care apare foarte repede pe alune si paine contine substante numite aflatoxine, ce pot cauza cancer hepatic.
"Este bine ca painea sa se consume intr-o zi si trebuie tinuta in cutii speciale, nu in pungi, deoarece se umezeste", mai spune Grigorescu.
STRATEGII
Cinci solutii anticancer
Nu exista un singur aliment care inlatura riscul de cancer, insa daca veti urma cateva sfaturi, se reduce considerabil riscul de a face boala.
> Mancati multe legume si fructe!
Multi experti spun ca aceasta este principala masura pe care o puteti lua pentru a preveni multe tipuri de cancer. Fructele si legumele contin substante naturale care ofera protectie impotriva formarii anumitor tipuri de tumori.
National Cancer Prevent Institute din SUA recomanda sa se consume zilnic 2-4 portii de fructe si 2-5 de legume. Vegetalele sunt bogate in antioxidanti, substante care lupta impotriva cancerului.
> Fibre si cereale integrale
O dieta bogata in cereale integrale si alte forme de fibre previne obezitatea, care creste de asemenea riscul de cancer.
Prin rafinare se elimina aproape toate fibrele din cereale. Ideal ar fi sa consumati zilnic 25 de grame de fibre. Le puteti lua mancand in special merele sau perele cu tot cu coaja, dar si renuntand la produsele rafinate si alegandu-le pe cele integrale.
> Renuntati la grasimile din lapte si carne!
O dieta scazuta in grasimi saturate ajuta la pastrarea greutatii sub control si la reducerea riscului de a face cancer de prostata, endometru sau de san.
> Faceti miscare!
Exercitiile fizice ajuta corpul sa functioneze corect, astfel incat alimentatia sa fie folosita optim. Cei care fac miscare zilnic au un risc mai mic de a face cancer de colon sau de san.
Daca nu va ingrasati, scadeti si riscul de a suferi de cancer de san, colon, prostata sau de uter. Nu trebuie sa alergati ore in sir: faceti o plimbare de 10 minute dimineata sau mergeti pe jos dupa munca.
> Renuntati la tigari!
Fumatul este raspunzator de aparitia cancerului de plamani, dar si a celui de gura sau esofagian. In plus, creste riscul de cancer de pancreas, stomac sau vezica.
PROIECT ROMANESC
Banca pentru investigarea cancerului
Specialistii romani studiaza de ani buni bolnavii de cancer pentru a avea o imagine a evolutiei acestei afectiuni."Un prim-proiect inceput in 2002 a urmarit punerea la punct a primei banci nationale de celule tumorale in boala canceroasa", ne-a declarat profesorul doctor Eugen Bratucu, medic primar chirurg la Spitalul Caritas.
Mai exact, bolnavii depistati cu tumori canceroase (rect, colon, stomac) au fost introdusi intr-o baza de date. "Nu doar la bolnavi sunt urmarite schimbarile genetice, ci si la rudele acestora de gradul unu (parinti, copii, frati, surori). Daca cineva din familie a avut un cancer gastric sau recto-colonic, riscul ca si rudele de gradul 1 sa-l faca este de pana la 20%", spune specialistul.
Comentarii (1)
ar fi bine sa se organizeze niste centre unde sa se faca analize pt. depistarea din timp a diferitelor boli , in special al cancerului.in multe tari acetea se fac gratuit si oamenii sint obligati sa se prezinte la ele.
Posteaza comentariu