Campanie de monitorizare a diabetului

Campania "Fa PAS-ul corect: Controleaza diabetul!" urmareste prevenirea, informarea si educarea populatiei asupra diabetului zaharat de tip 2.

Campania va continua in Timisoara - 26 septembrie, Cluj - 10 octombrie, Iasi - 24 octombrie si se va incheia la Bucuresti in data de 31 octombrie. In aceste orase vor fi amplasate corturi unde cei interesati vor putea afla informatii despre diabet, importanta automonitorizarii zilnice a nivelurilor glicemiei si a unui stil de viata sanatos.

Pentru accesul unui public cat mai larg la informatiile despre diabet, dar si despre produsele de masurare a glicemiei, Roche Romania Diagnostics Division lanseaza site-ul www.accu-check.ro, dar si linia help-line: 0800 080 228.

"Tratamentul de succes al diabetului depinde in mare masura de diagnosticarea precoce a bolii, dar si de educarea continua a pacientilor, aceasta bazandu-se pe trei elemente cruciale: informarea, motivarea pacientilor si implicarea acestora in sensul urmaririi zilnice a nivelurilor glicemiei, prin intermediul unor glucometre precise si usor de folosit.

Persoanele cu diabet pot duce o viata activa, normala, testandu-si regulat nivelul glicemiei si modificandu-si stilul de viata prin exercitii fizice si dieta adecvata", a declarat in conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii campaniei prof. dr. Radu Lichiardopol, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Conform OMS se estimeaza ca, la nivel global, aproximativ 246 milioane de persoane au diabet, aceasta maladie fiind a patra cauza de deces in tarile dezvoltate.
La fiecare 8 secunde, o persoana moare din cauza diabetului si a complicatiilor acestuia, boala afectand un numar din ce in ce mai mare de tineri. De aceea, controlul afectiunii are o importanta covarsitoare. Conform International Diabetes Federation prevalenta diabetului in Romania este de 9,4 % in randul populatiei adulte.

Diabetul de tip 2 este diagnosticat de obicei la pacientii peste 35 de ani, dar poate sa apara la orice varsta. Simptomele apar relativ incet, de obicei sunt vagi si multe din ele trec neobservate: urinare frecventa; sete; vedere incetosata; infectii repetate ale pielii, gurii si vezicii urinare; rani care nu se vindeca; furnicaturi/amorteli ale mainilor si picioarelor.