"Parteneriatul dintre Colegiul Medicilor si asociatiile de pacienti trebuie sa se concretizeze in proiecte concrete. Primul dintre acestea va instrui medicii si pacientii cu privire la Carta Europeana privind drepturile pacientilor. Deseori, pacientii accepta sa li se incalce drepturile pentru ca nu le cunosc. Un alt proiect va viza modificarea legii privind drepturile pacientilor. In legea actuala nu sunt mentionate siguranta pacientului, calitatea serviciilor si egalitatea de sanse pentru toti. Impreuna cu organizatiile pacientilor, vom incerca sa identificam omisiunile si sa facem propuneri. , a declarat prof. Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. De asemenea, dorim sa impunem ca reprezentantii pacientilor sa fie in Consiliul de Administratie al CNAS, in comisiile Ministerului Sanatatii si Consiliile de Administratie ale spitalelor"
Conferinta bolnavilor cu afectiuni oncologice a reunit pentru prima data pacienti si specialisti din toate domeniile oncologiei. "Dorim sa tragem un semnal de alarma in privinta problemelor cu care se confrunta aceasta categorie de pacienti, tot mai numeroasa in Romania. a precizat Cezar Irimia. Daca nu ni se vor respecta drepturile, ne vom radicaliza masurile",
Potrivit presedintelui FABC, nevoile unui pacient cu cancer sunt extrem de complexe, de la posibilitatea de a urma un tratament de ultima generatie la sustinerea emotionala si reintegrarea socio-profesionala.
"Viata trebuie sa aiba prioritate! Subestimarea tratamentului in fata problemelor de ordin financiar cu care se confrunta sistemul medical romanesc a devenit o practica pe care nu o putem accepta. FABC va sustine accesul unui numar cat mai mare de pacienti la tratamente noi care sunt insa si extrem de costisitoare. " Pentru a realiza acest lucru, vom face presiuni pentru ca procentul din PIB destinat sanatatii sa fie mai mare. In prezent, pentru Programul National de Oncologie au fost alocate doar 594 de milioane lei, desi un minim acceptabil ar fi de 900 milioane lei. Potrivit unui studiu realizat in anul 2008 de catre Comisia Cosultativa de Oncologie a MSP, suma reala necesara pentru programul de oncologie este de 1,5 miliarde lei.
In prezent, numarul persoanelor cu aceasta afectiune se ridica la cifra de 400.000 inregistrate oficial la sfarsitul anului 2007, iar numarul medicilor oncologi este de aproximativ 250. Pentru anul 2008 nu exista o evidenta actualizata. A crescut si incidenta cancerului la copii, in unele regiuni neexistand nici macar o clinica pentru aceasta categorie de varsta.
Campanie de informare asupra drepturilor pacientilor
Cezar Irimia, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, a anuntat azi ca, impreuna cu Colegiul Medicilor din Romania, va realiza o campanie de informare asupra drepturilor pacientilor. Anuntul a fost facut in cadrul primei Conferinte Nationale a persoanelor cu afectiuni oncologice, organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer in perioada 19-21 iunie 2009 la Brasov.
De TopSanatate
Comentarii (1)
Sper din tot sulfetul sa se rezolve aceste probleme. Faptul ca foarte multi pacienti nu pot dispune de tratament in strainatate din pricina lipsei banilor este inadmisibil. Cum se simt domnii politicieni, cand apare un copil ce are nevoie de tratament, obliga sa ceara bani de la oameni cu suflet? Astfel de tratamente trebuie sa le aiba ORICINE indiferent de situatia financiara. PIB-ul se duce in toate ariile, numai in sanatate nu!
Posteaza comentariu