Potrivit reprezentantilor Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica, aproximativ un sfert din populatia Romaniei sufera de rinita alergica, iar 70-80% dintre acestia prezinta si boli asociate precum astmul bronsic (incidenta 6-7% din populatie). Statisticile sunt ingrijoratoare si arata ca incidenta acestor afectiuni a crescut considerabil in ultimii ani - prevalenta rinitei alergice in cadrul populatiei europene este estimata in prezent ca fiind de 24,3%, fiind apreciata, din acest punct de vedere, ca cea mai frecventa afectiune alergica.
Campania "Afectiunile respiratoriiiti fac viata grea?" este un demers de informare si educare a romanilor privind riscurile afectiunilor respiratorii si alergice.
"Organizatia Mondiala de Sanatate estimeaza ca pana in 2013, jumatate din populatia globului ar putea fi alergica. explica Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu, Membru al Academiei de Stiinte Medicale. Studiile arata ca rinita alergica, una din cele mai frecvente forme de alergie, are un risc de 50% de a se asocia cu astmul bronsic. Sunt realitati, de care romanii trebuie sa tina cont",
Campania se desfasoara pe o durata de 2 luni (1 martie – 30 aprilie 2009). Clientii vor putea beneficia de o prima examinare si isi vor putea efectua o spirometrie gratuit in oricare din farmaciile Centrofarm din Bucuresti. In plus, toti posesorii de card Centrofarm si persoanele care detin un flyer din campanie vor beneficia de o reducere a costurilor de 20% la urmatoarele servicii: consultatii de specialitate alergologice si pneumologice, teste alergologice – respirator, digestiv si pediatric, endoscopii bronsice, in cadrul clinicii Gral Medical. Din martie pana la sfarsitul lunii aprilie, clientii Centrofarm vor beneficia de oferte speciale in toate farmaciile din retea.
Studiile efectuate de Societatea Romana de Pneumologie arata ca peste 600.000 – 800.000 de romani sufera de BPOC, insa mai grav este ca doar 25% sunt diagnosticati, pacientii subevaluand simptomele si neexistand o preocupare pentru actiuni de depistare a bolii in stadii incipiente. La nivel mondial, BPOC afecteaza 2,75 milioane de persoane in fiecare an, aceasta afectiune severa devenind o adevarata problema de sanatate publica. Daca in 1990, BPOC reprezenta a sasea cauza de deces la nivel mondial, in prezent este pe locul patru, estimandu-se ca va ajunge a treia cauza de deces pana in 2020.