Astfel, in perioada 21 - 27 aprilie 2008, sub sloganul “Sa prevenim, sa protejam, sa ne vaccinam”, in Romania se va desfasura o campanie de constientizare a importantei vaccinarii copiilor si a respectarii dreptului fiecarui copil la vaccinare.
Vaccinarea este una dintre cele mai mari victorii ale omenirii asupra bolilor, o descoperire care, de-a lungul timpului, a reusit sa salveze milioane de vieti.
Beneficiile vaccinarii:
1. Imunizarea salveaza vieti
Imunizarile salveaza viata a mai mult de 3 milioane de persoane in lume in fiecare an, conform estimarilor OMS. Atunci cand este introdus un nou vaccin si acoperirea cu acel vaccin este mare, aceasta duce la o scadere dramatica a numarului de persoane infectate. Din contra, cand acoperirea cu vaccinuri scade, bolile reapar. Studiile au aratat ca vaccinarile sunt dintre cele mai sigure injectii si reactiile adverse sunt rare. Imunizarile pot, de asemenea, sa ii protejeze pe cei nevaccinati prin prevenirea raspandirii bolilor infectioase - cand sunt destule persoane imunizate intr-o comunitate, bolile nu se mai pot raspandi.
2. Imunizarea este un drept de baza, dar nu este accesibil tuturor
In toate tarile exista grupuri care nu au acces la imunizari si continua sa fie susceptibile la boli. De exemplu, in epidemile de rubeola din 2006-2007 din Albania, Grecia, Italia, Serbia si Romania, majoritatea cazurilor au aparut in randul populatiilor migrante.
3. Epidemiile reprezinta o amenintare serioasa
In ultimii ani, tari din Regiunea Europeana au fost nevoite sa lupte cu epidemii sporadice, in special de rubeola. Aceste epidemii continua sa ameninte Europa, avand drept consecinte decese in randul copiilor si adultilor. Oamenii se muta cu usurinta dintr-un loc in altul, asa ca virusurile nu cunosc granite.
4. Bolile infectioase inca ucid
Chiar si azi sunt boli care produc suferinte si decese, cum ar fi rubeola, Haemophilus influenzae tip b (Hib), pertussis si tetanus neonatal (potrivit OMS, se inregistreaza 1,4 milioane decese prin boli care pot fi prevenite prin vaccin, la copii sub 5 ani)
5. Bolile pot fi controlate si eliminate
Cu efort concertat, unele boli pot fi eliminate sau eradicate. De exemplu, Smallpox, care omora 5 milioane de persoane in lume anual, a fost eradicat in 1978 si azi este uitat. Mai mult, OMS a declarat regiunea Europeana libera de poliomielita in 2002. Pana acum lupta globala impotriva poliomielitei a salvat 5 milioane de oameni de la paralizie (OMS 2005).
6. Imunizarea este cost eficace
Imunizarea este, fara indoiala, cea mai cost-eficace realizare in domeniul sanatatii, in timpul modern. Este unul dintre serviciile rare care costa foarte putin, dar ofera beneficii imense pentru sanatate si starea de bine a populatiei. Un studiu in 11 tari vest Europene a aratat ca pentru tratamentul rubeolei se cheltuiau 209-480 Euro pe caz, in timp ce vaccinarea impotriva rubeolei costa 0,17-0,97 Euro pe persoana.
7. Copii depind de sistemele de sanatate pentru a le oferi imunizari sigure, eficace si ieftine
Sistemele puternice si sustenabile de imunizari pot face ca fiecare copil sa primeasca vaccinul potrivit, la locul potrivit si la momentul potrivit. De aceea trebuie identificati si vaccinati copii vulnerabili. Un sistem de imunizari care functioneaza bine este un element cheie pentru un sistem de sanatate puternic.Investitiile in resurse umane, materiale si tehnice pentru imunizari creeaza capacitatea serviciilor de ingrijiri primare de a asigura ca viata nici unui copil nu este pusa in primejdie.
Pe parcursul derularii acestei campanii, se vor organiza seminarii cu medicii de familie si cu mediatorii sanitari, intalniri cu parintii, sesiuni de vaccinare, completarea de chestionare de evaluare pre si post campanie, distribuirea de materiale informative, diverse actiuni in teritoriu.
Campania, care se adreseaza, in special, grupurilor sociale defavorizate, este realizata de Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, sub coordonarea Ministerului Sanatatii Publice, si se deruleaza in parteneriat cu Fondul Natiunilor Unite pentru Copii Romania (UNICEF), Organizatia Mondiala a Sanatatii, Societatea Romana de Cruce Rosie si Organizatia Rromani Criss.
Campania "Saptamana Europeana a vaccinarii"
Ministerul Sanatatii Publice s-a alaturat, pentru al 2-lea an consecutiv, initiativei Biroului Regional OMS pentru Europa de derulare a campaniei
De TopSanatate
Posteaza comentariu