Caloriile "negative" din alimente

Toate alimentele contin nutrienti (carbohidrati sau proteine sau grasimi), mai contin calorii (energie) si vitamine si minerale. Este stiut faptul ca vitaminele stimuleaza tesuturile vii sa produca enzime, substante care practic descompun alimentele. Aceste enzime mai sunt responsabile de accelerarea reactiilor biochimice din organism

S-a constatat ca exista o serie de alimente care contin suficiente vitamine si minerale si care produc, la randul lor, un surplus de enzime. Astfel, enzimele vor fi suficiente nu numai pentru descompunerea completa a alimentului ingerat, ci se vor implica favorabil mai departe in procesele digestive, influentand pozitiv viteza metabolismului.
Aceste alimente producatoare de enzime si devoratoare de calorii contin multa apa, carbohidrati complecsi, putine proteine, grasimi in cantitati infime si cantitati insemnate de minerale si vitamine. Carbohidratii existenti in aceste alimente au tendinta de a stimula metabolismul, deoarece prin catabolizarea lor (descompunerea) trec in glucide simple, moment la care in organism se elibereaza insulina. In acelasi timp, se mai elibereaza doi hormoni: norepinefrina si hormonul tiroidian, ambii favorizand activarea metabolismului bazal. Din punct de vedere caloric, aceste alimente sunt sarace si, de aceea, ele nu provoaca ingrasarea, ci, dimpotriva, digerarea lor necesita un consum energetic ridicat din partea organismului.
In acelasi timp aceste alimente au un indice glicemic mediu sau scazut, lucru care favorizeaza mentinerea glicemiei in limite normale si constante. Este stiut faptul ca indicele glicemic este un indicator al vitezei de resorbtie sau de absorbtie a glucidelor consumate, viteza care determina intr-o mare masura valorile glicemiei postprandiale, adica valorile zaharului in sange intre doua mese. In aceasta grupa de alimente sanatoase intra o serie de fructe, legume si mirodenii. Fructe: mere, pere, banane, struguri, kiwi, caise, capsune, piersici, nectarine, afine, portocale, lamai, grepfrut, pepene rosu si galben, mango, ananas, papaya, etc.
Legume: fasole verde, ridichi, ceapa, laptuca, spanac, andive, ardei gras, dovlecel, varza proaspata, castravete, broccoli, conopida, sfecla, morcov, telina, sparanghel, ciuperci, rosii, etc. Condimente: cimbru, usturoi, marar, menta, busuioc, tarhon, cuisoare, hrean. Pentru a optimiza accelerarea metabolismului, aceste alimente sarace in calorii trebuie consumate in forma cat mai naturala si nu alaturi de alimente procesate si nesanatoase care sa inhibe formarea si activitatea enzimelor. In acest fel se poate consuma o mare diversitate de alimente sanatoase, delicioase, cu o valoare energetica scazuta, asigurandu-ne in acelasi timp sanatatea si silueta pe care ne-o dorim.
de Lygia Alexandrescu
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod