Mineralul prezent in organism
in cea mai mare cantitate (in jur de un kilogram) este calciul, depozitat
in oase. El se absoarbe doar in prezenta unei cantitati suficiente de vitamina
D si contribuie, impreuna cu magneziul, la sanatatea sistemului cardiovascular
si, alaturi de fosfor, la mentinerea sanatatii oaselor si dintilor.
Calciul are rol in functionarea muschilor, in special a miocardului,
in comandarea muschilor de catre nervi si in coagularea sangelui.
Mentine o buna sanatate a oaselor si a dintilor, asigura bataile regulate
ale inimii, ajuta la tratarea insomniilor.
Surse naturale de calciu sunt produsele lactate, soia, sardinele, somonul, alunele, nucile, semintele de floarea-soarelui, fasolea uscata, conopida si broccoli.
Cei ce consuma multe bauturi racoritoare nealcoolizate risca o rapida consumare a calciului, din cauza continutului lor ridicat in fosfor, avand ca rezultat osteoporoza. Lipsa de calciu din organism poate da rahitism, osteoporoza, insomnii, tremuraturi. Specialistii spun ca adolescentilor care au asa-numitele dureri de crestere, marirea cantitatii de calciu le-ar alina suferinta.