Cafeaua imbunatateste performanta fizica cu 12,4%

Performanta fizica pentru aceste activitati poate fi imbunatatita semnificativ si datorita consumului de cafea inainte de inceperea exercitiilor. Cantitatea de cafeina continuta intr-o cana de cafea solubila contribuie la cresterea rezistentei fizice si reduce oboseala resimtita in timpul efortului.

Analiza realizata de cercetatorii americani, Doherty si Smith, Effects of caffeine ingestion on exercise performance: a meta-analysis si furnizata de Nescafe, a structurat rezultatele a 39 de studii din domeniu pentru a putea sintetiza exact efectele cafelei asupra rezistentei fizice. Acestea au demonstrat cum cafeina imbunatateste performanta fizica cu un procent de 12,4% si ca efectele sunt mai vizibile pentru exercitiile care dureaza mai mult. Testarile au fost realizate pentru mai multe sporturi, precum ciclism, inot sau alergari si in toate cazurile s-au observat schimbari benefice dupa consumarea a doua cani de cafea de catre sportivi.



Studiile efectuate pana in prezent arata cum cafeaua reduce oboseala in timpul exercitiilor fizice si imbunatateste performanta fizica, atat in cazul exercitiilor usoare, cat si a celor de performanta si de mare intensitate, care pot dura de la 30 pana la 120 de minute. Pentru ca unul dintre principalele efecte ale cafelei este cel ergogenic, adica de amplificare a capacitatii de efort fizic.

In timpul diverselor teste efectuate, s-a constatat ca sub influenta cofeinei, muschii incep sa foloseasca grasimile din corp ca sursa de energie in locul carbohidratilor, pentru efortul fizic.
Astfel, cafeaua pastreaza zaharul in tesuturi pentru a fi exploatat in momente de efort maxim. Cafeaua are si abilitatea de a creste contractiile muschilor prin transferul de calciu, sodiu si potasiu la nivelul celulelor, se ajunge la o contractie mai puternica a muschilor.