O echipa de cercetatori japonezi au efectuat un experiment, avand ca si subiecti 25 de barbati cu un nivel normal sau mediu de colesterol si carora nu li s-a administrat in prealabil medicamente, antioxidanti sau suplimente nutritive.
Participantii aveau o greutate corporala normala si nu obisnuiau sa consume mult alcool. Dupa cateva probe de sange si urina atent analizate, specialistii i-au impartit pe participanti in doua grupuri: primilor li s-a administrat timp de 12 saptamani o bautura dulce cu un continut ridicat de cacao, iar cei din al doilea grup au primit o bautura dulce, insa faca cacao.
De asemenea, au analizat pudra de cacao pentru a fi siguri ca nu a fost alterat nivelul antioxidantilor in timpul procesarii boabelor. Dupa aceasta perioada, rezultatele au aratat o crestere a nivelului de colesterol "bun" cu pana la 24% in cazul participantilor din primul grup si doar 5% pentru cei din al doilea grup.
Cacaua contine antioxidanti numiti polifenoli, care ar fi responsabili de rezultatele obtinute in urma studiului. Insa, cercetarea nu dovedeste ca numai cacaua ar fi singurul motic pentru cresterea nivelului de colesterol "bun" si se recomanda o dieta echilibrata cu un aport de polifenoli si din fructe, ceai, vin si legume.