Cercetatorii de la Universitatea Oxford au realizat un studiu pentru a analiza efectele pe care le are consumul ridicat de branza tofu sau alte produse fabricate din soia. Rezultatele au aratat o incetinire a functiilor creierului cu pana la 20% comparativ cu persoanele care nu consuma frecvent produse din soia. Femeile, persoanele in varsta si vegetarienii s-au dovedit a fi categoriile cele mai afectate.
Branza tofu si celelalte produse fabricate din soia (laptele de soia fortificat) contin isoflavoni si hormoni din plante care aduc beneficii sanatatii. Insa, in cazul persoanelor in varsta o dieta bogata in soia ar stimula productia de estrogen artificial care la o varsta inaintata afecteaza negativ functiile creierului.
Cercetarea urmeaza sa fie publicata in numarul din aceasta luna al revistei Dementias and Geriatric Cognitive Disorders, atragand atentia marilor consumatori de produse din soia, in special a persoanelor cu varste cuprinse peste 60 de ani.
Branza tofu poate inrautati memoria
Produsele din soia consumate in exces pot cauza pierderea memoriei, avertizeaza specialistii.
De TopSanatate
Comentarii (1)
Dupa parerea mea doar soia consumata ca atare (si nu sub forma de tofu, snitele, pateu vegetal) poate fi considerata benefica pentru organism. Si asta daca soia nu e modificata genetic.
Posteaza comentariu