Pe langa proprietatile binecunoscute de a atenua ridurile, toxina botulinica poate fi folosita cu succes in stoparea transpiratiei excesive (hiperhidroza), potrivit unui studiu recent efectuat de un grup de cercetatori germani
Acestia au folosit injectiile cu toxina botulinica pentru stoparea hiperhidrozei in cazul unei tinere de 23 de ani care prezenta problema din copilarie in anumite zone ale corpului (antebratul drept si dosul mainii drepte) si care a inceput sa fie din ce in ce mai abundenta pe parcursul anilor.
Inainte de injectarea zonelor afectate cu toxina botulinica, pacienta se confrunta zilnic cu aproximativ 5 accese de transpiratie. Experimentul si tratamentul s-au efectuat pe parcursul a 6 luni, dupa care pacienta nu a mai avut probleme cu transpiratia excesiva. "Tratamentul a fost foarte bine tolerat si calitatea vietii a fost considerabil imbunatatita", sustine dr. Monika Sonntag, coordonatorul studiului.
Botox-ul este aprobat de catre FDA in tratarea transpiratiei severe din zona axiala, care nu poate fi tinuta sub control cu ajutorul antiperspirantelor.