Bataie pe avorturi la Iasi



Cu toate ca prezervativele pot fi procurate de la orice chiosc, iar contraceptivele se gasesc in toate farmaciile, ba chiar sunt distribuite gratuit elevelor si studentelor la cabinetele de planning familial, clinicile de ginecologie din Iasi sunt din ce in ce mai solicitate pentru efectuarea de chiuretaje. Numai in primele 5 luni ale anului in curs, la Iasi s-au inregistrat patru mii de intreruperi de sarcina, cu 500 mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut. Zeci de femei asteapta sa fie programate pentru cea mai banala interventie chirurgicala, care costa intre 50 si 100 lei noi.
Medicii relateaza ca nu o data asista la certuri intre tinerele care isi disputa un loc "mai in fata".
Printre solicitante sunt si persoane care vin din strainatate. De pilda, o tanara de 21 de ani din Franta a venit la Iasi pentru chiuretaj, motivand ca in tara sa o intrerupere de sarcina ajunge pana la 5.000 de euro. In Iasi, la clinicile particulare, pentru un chiuretaj se plateste intre 1,5 si 3 milioane de lei vechi, adica sub o suta de euro. Medicii de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Cuza Voda" spun ca multe tinere femei recurg la solutia avortului din cauza situatiei materiale precare, a instabilitatii familiale (sunt necasatorite, se afla inaintea unui divort etc.) sau a faptului ca isi pot pierde locul de munca daca sunt gravide.
Cea mai mare parte a celor ce solicita intreruperea de sarcina o formeaza tinerele cu varste cuprinse intre 17 si 22 de ani. Sunt insa si paciente de 16, 15, 14 ani sau chiar mai mici. Nu putine sunt cazurile grave cu care se confrunta chirurgii ginecologi, desi acum avortul este legal. Prof. dr. Mircea Onofriescu spune ca provocarea avortului prin metode empirice este inca o practica extrem de ingrijoratoare: "Sunt femei insarcinate care vin, din aceasta cauza, cu tot felul de infectii. Pentru salvarea lor, medicii duc o munca titanica, iar spitalul cheltuieste multi bani.
Am avut paciente inconstiente care au ajuns la noi cu septicemie. Tratamentul pentru o astfel de pacienta ajunge la un miliard de lei vechi".

In Romania, educatia sanitara, mai ales in mediul rural, este la pamant. Daca in Vest, contraceptivele sunt folosite pe scara larga de peste doua decenii, la noi, chiar daca ele pot fi obtinute gratuit, ori sunt ignorate, ori sunt folosite gresit. (C. C.)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod