Ministerul Sanatatii a elaborat ghiduri de practica medicala pentru 21 de specialitati care vor fi puse la dispozitia medicilor incepand de luna viitoare (n.r. mai 2010).
Incepand de luna viitoare in unitatile sanitare din intreaga tara medicii specilisti in anestezie si terapie intensiva, cardiologie, dermato-venerologie, diabet, endocrinologie, gastroenterologie si hepatologie, geriatrie si gerontologie, medicina de familie, medicina interna, nefrologie, neurologie, oncologie, pneumologie, alergologie si imunologie clinica, psihiatrie si psihiatrie pediatrica, reabilitare, medicina fizica si balneologie, reumatologie, obstetrica-ginecologie, otorinolaringologie, urologie, anatomie patologica vor avea la dispozitie ghiduri de diagnostic si tratament pe baza carora pot decide asupra ingrijirilor care trebuie acordate intr-o anumita circumstanta bolnavului.
“Este inca un pas important pe care il facem pentru eficientizarea sistemului. Aceste ghiduri vin sa puna ordine asupra modului in care sunt tratati pacientii, dar si asupra felului in care sunt cheltuite resursele. Documentele uniformizeaza practica medicala si sprijina medicul in luarea deciziilor”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.
Ghidurile de diagnostic si tratament reprezinta standarde de practica medicala si descriu pasii pe care trebuie sa ii urmeze medicul in investigarea si administrarea tratamentelor medicale. Documentele realizate de catre specialistii din comisiile Ministerului Sanatatii dupa modele europene nu suspenda judecata profesionala, ci obliga la respectarea evidentelor medicale, dovedite.
Credit foto: Mediafax
Posteaza comentariu