Pentru o piele ciocolatie riscati sa faceti cancer de piele. Mai putin predispusi acestei afectiuni sunt creolii. Ei se nasc cu un „capital solar” mai mare, ceea ce inseamna ca, genetic, organismul lor poate sa se apere mult mai bine impotriva radiatiilor soarelui.
Spre deosebire de acestia, cei cu pielea deschisa la culoare trebuie sa fie „economi” in privinta expunerilor la soare: trebuie sa faca plaja treptat si doar cateva ore pe zi.
Medicul Anca Zbranca, profesor universitar de dermatologie la Universitatea „Gr. T. Popa”, din Iasi, le recomanda in special celor sensibili la soare sa evite sa faca plaja intre orele 10.00 si 16.00, sa se expuna treptat si sa-si protejeze corpul cu ajutorul cremelor solare puternice.
Risc de cancer la copii
Cancerul de piele apare cand organismul nu mai are posibilitatea naturala de a se proteja de radiatii solare.
Specialistii numesc aceasta capacitate cu care ne nastem „capital solar”, acesta putand ajunge pana la sfarsitul vietii. „Uneori, oamenii o epuizeaza din tinerete, prin expuneri repetate”, explica dermatologul Anca Zbranca.Specialistul atrage atentia ca, odata declansat, cancerul de piele poate fi vindecat doar daca este descoperit in primele stadii. „Daca suntem economi cu acest „capital solar”, el ne va tine mai mult timp. In schimb, daca stam toata ziua pe plaja, copil fiind, il putem consuma in primii 15 ani de viata”, mai spune doctorul.
Folositi crema protectoare, indiferent de anotimp!
Substantele chimice sau mostenirea genetica pot fi la fel de vinovate pentru aparitia cancerului de piele precum si radiatiile solare.
Cea mai sigura metoda de prevenire este evitarea lor. Chiar si cand este vorba de un anumit factor genetic, este posibil sa evitati cancerul de piele atat timp cat va protejati.„In tara noastra, expunerea la soare trebuie evitata intre orele 10.00 si 16.00. Protectia solara, mai ales in cazul copiilor, ar trebui sa se faca cu o crema cu un factor UV de 50, aplicata o data la trei-patru ore sau imediat dupa ce ati iesit din apa. Daca micutul se joaca pe plaja, ar trebui tinut imbracat”, spune doctorul Anca Zbranca. Crema de fata, gat sau decolteu cu factor de protectie nu ar trebui sa lipseasca, indiferent de anotimp.
Primele semne care v-ar putea tri-mite la doctor sunt zonele perlate (asemanatoare cosurilor), in special pe gat, fata, decolteu sau umeri. De asemenea, orice alunita care isi modifica forma sau culoarea ar trebui sa va ingrijoreze.
Referinte
Doctorul Anca Zbranca
> Specialistul caruia i-am cerut astazi informatii este profesor universitar de dermatologie la UMF „Gr. T. Popa”, din Iasi, si medic coordonator al cabinetului de dermatologie Roderma
> In prezent membru al mai multor societati stiintifice, Anca Zbranca a urmat specializarea de dermatologie si stagii de pregatire postdoctorale in Franta
> A publicat zeci de lucrari in tara si in strainatate.