Aflat la cea de-a 6-a editie, Congresul European de Medicina Estetica, organizat pentru prima data in Romania, trage un semnal de alarma in ceea ce priveste riscurile la care sunt supuse din ce in ce mai multe femei care apeleaza la tehnici de infrumusetare neautorizate, utilizate in medicina estetica.
Din dorinta de schimbare si lipsa de informare, mii de femei care apeleaza la diferite metode de infrumusetare, ajung sa fie victimele unor aparate neomologate si ale unor acte „medicale” neprofesioniste, avand repercusiuni foarte grave, pentru o perioada indelungata de timp.
Folosite pentru imbunatatirea temporara a infatisarii sau pentru moderarea ridurilor si a altor aspecte neplacute ale tenului, tehnicile chirurgicale de infrumusetare neomologate sau realizate de personal neautorizat, prezinta o serie importanta de inconveniente. Astfel durerea, infectarea, inrosirea sau invinetirea zonei, umflaturile si sensibilitatea marita a pielii sunt completate de surpriza unei mutilari temporare sau chiar permanente a pacientei. La nivel european, numarul femeilor care au ajuns sa fie desfigurate, in urma interventiilor realizate de asa-zisii specialisti, a crescut la cateva mii.
„Femeile trebuie sa constientizeze riscurile la care se supun in momentul in care opteaza pentru metode invazive care folosesc substante neautorizate sau proceduri de tip peeling, dermabraziune, laser, bisturiu, fillere etc. Pacientele trebuie sa stie ca acestea sunt interventii chirurgicale care presupun durere, anestezie, dar si prezenta unor efecte adverse, deosebit de grave, in cazul in care nu sunt realizate de medici specializati in medicina estetica. De aceea, trebuie luata in considerare importanta realizarii acestor interventii chirurgicale in cabinetele medicale specializate si nu in saloanele de infrumusetare”, declara Dr. Mihaela Leventer, Presedinte al Societatii Romane de Medicina Estetica.