Atentie la talie!

Cu cat avem mai multi centimetri in talie, cu atat creste pericolul de boli cardiovasculare. Un studiu-gigant realizat in 52 de tari demonstreaza ca circumferinta taliei este un factor de risc pentru bolile de inima. Mai nou, riscul de boli cardiovasculare legate de obezitate se evalueaza cu ajutorul centimetrului. Cu cat circumferinta taliei este mai mare, cu atat inima este mai expusa la boli. Pana in prezent, medicii considerau ca indicele masei corporale (IMC) este direct legat de riscul cardiovascular. IMC se calculeaza impartind greutatea corporala in kilograme la inaltimea la patrat in metri.

Cercetatorii au descoperit insa o cale mult mai simpla pentru evaluarea obezitatii: masurarea taliei. Pentru aceasta nu avem nevoie decat de un centimetru. Barbatii care masoara peste 99 de centimetri in talie si femeile peste 95 de centimetri prezinta un risc cu 33% mai mare decat ceilalti de a suferi de boli cardiovasculare. STUDIU. Concluziile au fost desprinse dintr-un studiu de mare amploare, la care au participat 27.000 de persoane. Dintre acestea, 12.000 au suferit un infarct. Victimele aveau circumferinta taliei peste limita. Studiul a mai aratat ca indicele masei corporale nu este atat de edificator pe cat se crede.
El variaza considerabil de la un continent la altul si de aceea nu este suficient de reprezentativ. In medie, asiaticii au cea mai mica greutate, urmeaza europenii, africanii, sud-americanii, apoi nord-americanii si australienii. In plus, un sportiv avand corpul musculos poate avea IMC ridicat, iar o persoana sedentara in varsta poate "avea burta", dar IMC scazut. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca masurarea taliei este mai potrivita pentru prevenirea bolilor cardiovasculare decat IMC. Fiecare centimetru in plus la nivelul taliei creste cu 2% riscul de a face un infarct.
Cu alte cuvinte, fiecare centimetru conteaza, iar o data cu varsta trebuie evitata cresterea in greutate. Pentru aceasta exista doua solutii: activitatea fizica periodica si dieta echilibrata.

TESTOSTERONUL E DE VINA
V-ati intrebat de ce barbatii de la o anumita varsta incep sa faca burta? O echipa de cercetatori americani au aflat raspunsul. Scaderea testosteronului, principalul hormon masculin, este responsabila de aparitia burtii o data cu varsta. Acest fenomen antreneaza modificarea pilozitatii si a musculaturii. Reducerea testosteronului incepand de la 30 de ani influenteaza si riscul de obezitate.
La studiu au luat parte 1.200 de barbati carora li s-a monitorizat nivelul testosteronului 8 ani. Cercetatorii au constatat ca scaderea acestui hormon a fost mai accentuata la barbatii care au acumulat tesut adipos in jurul taliei in raport cu cei care si-au pastrat silueta.