Aparatul care depisteaza infectiile



Numarul pacientilor cu infectii postoperatorii va fi redus cu ajutorul unei sonde manuale create de cercetatorii de la Universitatea din North Durham. Aparatul poate stabili in minimum 12 ore de la operatie daca rana pacientului prezinta riscul unei infectii, potrivit unui articol aparut in "British Journal of Surgery".

Oxigenul, spionul folosit in noua tehnologie

Infectiile postoperatorii sunt o problema foarte des intalnita in cazul pacientilor care se recupereaza in urma unor interventii chirurgicale complicate.

Deoarece cauza principala a dezvoltarii infectiilor este contaminarea cu bacterii, exista anumite proceduri prin care se reduce prezenta microbilor in salile de operatie. Anumiti pacienti prezinta insa un risc mult prea mare de infectie care nu poate fi combatut prin metode traditionale.

Ranile se infecteaza in lipsa sangelui bogat in oxigen. In absenta oxigenului, nu numai ca refacerea este incetinita, lasand destul timp infectiei sa "isi faca de cap", dar si sistemul nostru imunitar este impiedicat sa lupte impotriva microbilor.

Sonda creata de cercetatorii de la Universitatea North Durham ofera informatii despre continutul in oxigen al celulelor de la niveul ranii.

Aparatul bombardeaza pielea din jurul ranii cu lumina infrarosie, care trimite inapoi un semnal in culori diferite, in functie de tipul celulelor: celule rosii, bogate in oxigen sau celule albe, lipsite de oxigen.

Dispozitivul a fost testat cu succes

59 de pacienti au fost deja testati cu noua tehnologie. Ei se recuperau in urma unei interventii chirurgicale in zona abdomenului si au fost testati la 12, 24, respectiv 48 de ore dupa operatie.

La distanta de o saptamana, pacientii au fost din nou examinati pentru identificarea oricarei urme de infectie. La cei 17 pacienti cu infectii postoperatorii, aparatul indicase din timp continutul scazut in oxigen la nivelul celulelor.

"Noua procedura suna foarte promitator si va fi o arma care ne va permite sa intervenim din timp sa controlam ranile ce se pot infecta", afirma microbiologul britanic Andrew Berrington. Coordonatorul cercetarii realizate de britanici spune ca in noua procedura foarte avantajos este si faptul ca nu este invaziva.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod