Vremea mohorata de iarna are un efect neplacut asupra psihicului multor oameni, insa cel mai grav afectati sunt locuitorii din nordul Europei, zona unde in anotimpul rece domneste noaptea polara.
Chiar si in sudul Suediei, in ziua cea mai scurta a anului, lumina zilei nu dureaza mai mult de sapte ore, iar razele soarelui razbat arar prin stratul gros de nori. In lupta cu intunericul, suedezii au celebrat in aceasta saptamana Ziua Luminii, aceasta fiind, de altfel, cea mai puternica arma in lupta cu depresiile de sezon. Potrivit statisticilor, 11a dintre suedezi sufera de depresie de iarna, iar alti 8a dezvolta un sindrom afectiv sever in timpul acestui anotimp.
Imbracate in rochii albe ca neaua, fete din toata Suedia si-au pus miercuri cununi de lumanari aprinse pe cap, asemenea celei a Sfintei Lucia, patroana orbilor.
In trecut, cand se folosea calendarul iulian, sarbatoarea cadea chiar in cea mai intunecoasa zi a anului: solstitiul de iarna. Intre timp, suedezii au trecut la calendarul gregorian, dar sarbatoarea a ramas pe 13 decembrie.Cafeneaua luminii
Exista si metode mai moderne de a combate depresia de iarna cu ajutorul luminii. In cartierele selecte din Stockholm au rasarit cafenele care ofera clientilor ore placute de relaxare totala intr-o atmosfera scaldata de o puternica lumina artificiala.
Inainte de a intra la Iglo Ljuscafe, clientii sunt rugati sa-si scoata pantofii si sa-si puna peste haine o roba lunga, alba. Sala principala este si ea alba ca neaua, de la husele scaunelor pana la perdelele lungi ce "tin intunericul de afara la distanta".
Patronul localului, Martin Sylwan, spune ca ideea i-a venit dupa ce, in urma cu cativa ani, a suferit o puternica depresie de iarna, iar la spital, principalul tratament care i-a fost oferit a fost lumina puternica. In opinia sa, clientii se pot bucura de toate beneficiile tratamentului cu lumina, fara a avea insa senzatia neplacuta ca se afla la spital.
Suedezii care se simt doborati de mohoreala iernii pot sa-si doteze locuintele cu lampi ce imita lumina artificiala. Nu toti sunt insa de acord cu acest gen de tratament modern deoarece, spun ei, e mai placut sa umpli casa cu lumanari aprinse, ca pe vremea bunicilor.
Ca la coafor
Buna dispozitie cu impulsuri electromagnetice
Cercetatorii din Israel au pus la punct o noua tehnica de tratare a depresiilor grave cu ajutorul unei terapii numite Stimulare Magnetica Transcraniana, releva un articol aparut in "Journal of Clinical Neurophysiology", citat de Reuters.
Acest gen de tratament experimental este mai vechi, insa doctorii de la Centrul de sanatate mintala din Hod Hasharon au realizat un dispozitiv care permite trimiterea unor campuri magnetice alternative pana la o adancime de 8 centimetri in interiorul creierului, pentru a stimula zone care pana acum pareau inaccesibile.
"Este un fel de reabilitare a tesutului cerebral afectat", a explicat psihiatrul Eran Harel, cel care a condus tratamentele experimentale la care au participat 30 de voluntari afectati de depresii majore.
La majoritatea pacientilor s-a constatat o imbunatatire semnificativa a dispozitiei, apetitului si calitatii somnului. Tratamentul nu este dureros, iar pacientul nu are altceva de facut decat sa stea cu o casca speciala pe cap 15 minute, timp in care i se administreaza impulsurile cerebrale.
Medicii israelieni sustin ca acest tratament ar putea fi utilizat si in cazul celor care au suferit comotii cerebrale sau pentru vindecarea alcoolismului ori a dependentei de droguri.
Posteaza comentariu