Anestezia generala poate fi efectuata chiar si la pacienti de peste 90 de ani, sustin medicii specialisti. Anestezicele inhalatorii moderne au scazut mult riscurile. De altfel, literatura de specialitate admite ca la 10.000 de anestezii exista un risc de doar 0,6-0,8 la suta sa apara un incident. Cele mai grave complicatii sunt cele cardiologice, in special tulburarile de ritm cardiac, socul anafilactic si complicatiile respiratorii. Acestea pot aparea chiar si dupa anestezie.
Aparatura performanta, numarata pe degetele unei maini
Pentru pregatirea specialistilor, la Institutul Clinic Fundeni s-au pus bazele primului Centru de Excelenta din Europa Centrala si de Est in domeniul pregatirii specialistilor din sectiile de anestezie terapie intensiva. Acest lucru s-a putut realiza prin parteneriatul dintre Compania Abbott, Societatea Romana de Anestezie si Institutul Clinic Fundeni. Pana acum au fost instruiti 80 de medici anestezisti, iar pentru 2006 programul vizeaza pregatirea a inca 300 de doctori.
In Romania, una dintre cele mai dificile probleme din sectiile de trapie intensiva este lipsa aparaturii noi, performante. ,Peste 70 la suta din aparatura este veche si numai cinci spitale din tara au echipamente performante de anestezie terapie intensiva", a declarat prof. dr. Dan Tulbure, directorul Institutului Fundeni.
Programul de pregatire a demarat in 2005 cu initiativa MASC (Mobile Anesthesia Simulation Center), un centru de excelenta mobil, dotat cu sala de curs pentru 12 participanti, calculatoare si... Gas Man. Acesta este un program interactiv de simulare pe calculator, sala de anestezie dotata cu aparatura performanta si sistem de simulare a anesteziei pe manechin. Programul a fost pus la dispozitia medicilor din Bucuresti, Targu Mures, Cluj si Timisoara, in iunie 2005, prilej cu care au fost instruiti gratuit 80 de medici anestezisti. In prezent, specialistii care vin la pregatire in Centrul de Excelenta, pe langa cursuri teoretice, pot face practica in salile de operatii ale institutului.
Tratamentul
unui pacient, peste 40.000 de euro
Anestezia si terapia intensiva sunt ramuri de prim-rang in asistenta spitaliceasca, intrucat aici sunt adusi bolnavii in stare foarte grava. In Statele Unite ale Americii pentru ATI se aloca 1 la suta din PIB. In Romania nu exista din pacate o evaluare la nivel national a costurilor in acest segment, a mentionat prof. dr. Tulbure. El a adaugat ca Institutul Clinic Fundeni dispune de un numar de 18 paturi in serviciul ATI, iar costurile, de pilda, in cazul unei pancreatite grave acute severe sunt de 40.000 euro/pacient. Acesti bolnavi cu pancreatita necesita o ingrijire de trei saptamani, iar costurile reprezinta numai materialele si medicamentele utilizate, fara a include salariile.
Posteaza comentariu