Ambulanta avertizeaza: In sase luni, sistemul va fi desfiintat



Angajatii serviciilor de Ambulanta judetene si din Bucuresti au initiat, de ieri, un protest national. Salariatii au atras atentia ca, daca nu se vor lua masuri imediate, in cel mult sase luni, serviciile de Ambulanta se vor desfiinta. 

 Angajatii serviciilor de Ambulanta judetene si din Bucuresti au initiat, de ieri, un protest national, in urma situatiei de criza cu care acestea se confrunta. Salariatii au atras atentia ca, daca nu se vor lua masuri imediate, in cel mult sase luni, serviciile de Ambulanta se vor desfiinta.

„Potrivit Ordinului 1092/2006, care stabileste competentele si atributiile echipajelor publice de interventie de diferite niveluri in faza prespitaliceasca, precum si normelor metodologice ale acestuia, 40% din activitatea ambulantelor nu va mai fi platita de casele de asigurari de sanatate. Practic, cu ambulantele de tip A1 si A2 nu mai poti contracta cu Casa decat servicii de transport nemedicalizat si dializa, pentru care suntem platiti cu 6.000 de lei pe kilometru, in conditiile in care un taxi percepe cel putin 14.000 de lei pe kilometru.
Adica suntem transformati in simpli carausi. Acest lucru ne va afecta serios activitatea, pentru ca nu vom mai putea face consultatii la domiciliu, iar cei care vor suferi sunt cetatenii, mai ales pensionarii. La Bucuresti, avem doar 36 de ambulante de tip B si C, cu dotari performante, dar restul, de 105, sunt cele de tip A1 si A2, cu care am lucrat pana acum. Anul trecut, cu o ambulanta de tip A se rezolvau 15 consultatii la domiciliu pe zi. Daca aceste servicii nu vor mai fi decontate, nu vom mai putea raspunde solicitarilor bolnavilor si, in plus, se va trece, din lipsa banilor, la disponibilizari masive, in conditiile unei crize de personal deja existenta“, ne-a declarat Tudor Damian, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor „Ambulanta“. In context, directorul Serviciului de Ambulanta Bucuresti, Ovidiu Cizmaru, a precizat ca, din ianuarie, Casa de Sanatate nu mai deconteaza decat urgentele de gradele 0 si 1, in timp ce celelalte, care reprezinta 40% din activitate, nu mai sunt decontate.
Din aceasta cauza, pierderile lunare se vor ridica la 6-8 miliarde de lei, situatia obligand conducerea unitatii sa recurga la concedierea a 200 de angajati, din cei 600 existenti in prezent. Referitor la acest conflict, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu, a sustinut ca este vorba doar de o neintelegere. „Am stat de vorba astazi (n.n.ieri) cu directorul Ambulantei Bucuresti si i-am explicat ca Ordinul 1092 nu modifica nimic in contractarile cu Casa de Asigurari. Totul se deconteaza ca si pana acum. Problema lor este ca tarifele difera pentru ambulantele de tip B si C si cele de tip A1 si A2“, ne-a precizat Cristian Vladescu.

Licitatia pentru ambulante, anulata
Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, Federatia Nationala Sindicala „Ambulanta“ a atras atentia asupra crizei-profunde din sistem. „La ora actuala. Mult-trambitata dotare a serviciilor de ambulanta cu ambulante performante, (prin licitatia Ministerului Sanatatii-n.n.) a fost anulata.
Legal, o masina de ambulanta are limita de exploatare tehnica pana la 150.000 km efectuati in 5 ani, insa masinile au peste 250.000 km. Suntem de acord in privinta necesitatii standardizarii mijloacelor tehnice de interventii, dar aplicarea acestor prevederi este absolut imposibila, in contextul in care dotarea actuala este complet depasita. Astfel, noile reglementari vor conduce la incetarea asigurarii asistentei medicale de urgenta pentru populatie sau, in cel mai fericit caz, asigurarea acesteia cu mari intarzieri si la standarde de calitate a actului medical mult scazute. O lacuna legislativa este si absenta oricarei alte surse de finantare a serviciilor de ambulanta, in afara contractului de prestari servicii incheiat cu CNAS. In timp ce structura paralela, serviciile de urgenta de tip SMURD, beneficiaza de finantare prin Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Sanatatii, precum si prin buget distinct in cadrul spitalelor prin Departamentul Unitatilor de Primire Urgente.
In contextul lipsei de mijloace tehnice si a introducerii unor grade de calificare profesionala mult sub standardele generale acceptate (paramedicii, pregatiti in 2-4 saptamani), in maximum sase luni sistemul va fi desfiintat“, se arata in documentul citat.

Basescu acuza
La inceputul acestei saptamani, presedintele Traian Basescu a criticat extrem de dur absenta investitiilor din sanatate, punand accent pe necesitatea achizitionarii de ambulante. „Doar 30 la suta din banii alocati investitiilor in sanatate au fost cheltuiti, iar restul au fost alocati clientelar primariilor, exact ca PSD, la sfarsitul anului. Ar fi trebuit cumparate salvari si investit in spitale“, a declarat seful statului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod