FDA (Food and Drug Administration) a respins un raport al Guvernului american despre siguranta folosirii amalgamului dentar care contine si mercur, considerand ca sunt necesare studii detaliate
Amalgamul este un aliaj care are la baza mercur, dar si argint, cupru, staniu si uneori, cantitati infime de zinc, paladiu sau indiu; este folosit in stomatologie pentru plombarea dintilor cariati. FDA nu a precizat insa ca acest "material" ar fi nesanatos, ci doar ca dovezile nu sunt sufucient de conludente si ca sunt necesare si alte informatii.
Amalgamul a inceput sa fie folosit pe scara larga din anul 1830 si a devenit cel mai frecvent material de obturare. Cu toate acestea, exista cercetatori ingrijorati de faptul ca acesta ar putea prezenta efecte mocive asupra sanatatii.
Stomatologii sustin ca in combinatie cu alte metale, mercurul nu prezinta niciun pericol pentru sanatate.
Cu toate acestea, unii experti considera ca mercurul se transforma in vapori, ajungand in sange. Acesti vapori cresc riscul de aparitie a numeroase afectiuni neurologice, precum Alzheimer sau scleroza multipla.
Parerile contradictorii arata ca vaporii de mercur emisi sunt mult prea putini pentru a fi periculosi, cu toate ca in anumite cantitati si forme sunt cunoscuti pentru efectele nocive asupra creierului si rinichilor.