La noi, numarul pacientilor diagnosticati cu gripa porcina a ajuns la 227.
De la aparitia virusului, în Europa au fost depistate peste de 34.150 cazuri si au murit de gripa porcina 54 de persoane, potrivit ultimelor date centralizate de ECDC. Avertizarile specialistilor sunt legate de perioada de racire a vremii cand ei estimeaza ca incidenta bolii va creste semnificativ.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, gripa porcina este o afectiune respiratorie cu un grad ridicat de contagiozitate care afecteaza in special porcii din crescatorii. Noul virus gripal A(H1N1) se transmite la persoane in acelasi mod ca si virusul gripei sezoniere. Acesta se transmite de la persoana la persoana din picaturile raspandite de o persoana infectata care tuseste sau stranuta, sau indirect atunci cand picaturile sau secretiile din nas sau gat ajung pe maini sau pe alte suprafete care sunt atinse de alte persoane care isi duc apoi mana la gura sau nas.
Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate si prelucrate termic in mod corespunzator.
Simptomele noii gripe A(H1N1) la om sunt in general asemanatoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febra, simtome respiratorii cum ar fi tuse si secretii nazale, dureri in gat, eventuale ale simtpome cum ar fi: dureri generalizate (in special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseala, voma sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate in unele din recentele cazuri de gripa cu noul virus.
© Copyright:
Alte doua noi cazuri de gripa porcina confirmate in Romania
De marti pana miercuri au fost confirmate inca doua cazuri noi de imbolnavire cu virusul gripual A H1N1, potrivit ultimului bilant realizat de Centrul European de Prevenire a Bolilor (ECDC).
De TopSanatate
Posteaza comentariu