Alimente care mentin pielea sanatoasa



Pentru mentinerea aspectului stralucitor si tanar al pielii, specialistii in nutritie recomanda o dieta echilibrata in vitamine, minerale si proteine. Uleiul de peste, ficatul, morcovii, spanacul, laptele si galbenusul de ou iti ofera o cantitate suficienta de vitamina A, care actioneaza ca un antioxidant si neutralizeaza elementele exterioare care ne imbatranesc prematur pielea.

"Vitamina A este importanta pentru ca regleaza cresterea si diferentierea celulelor pielii si previne aparitia tumorilor maligne. Are efect antiinflamator si de stimulare a raspunsului imun", spune Catalin Popescu, medic dermatolog la Spitalul Colentina din Bucuresti.
Solubila in grasime, vitamina A din alimente este foarte usor depusa in tesuturile noastre.



In cantitati mai mari de 5.000 de unitati pe zi, vitamina A poate deveni toxica, simptomele fiind asemanatoare tumorii cerebrale: migrena, vedere incetosata, durere la nivelul oaselor si al incheieturilor, piele uscata si apetit scazut.

Portocalele si kiwi reduc efectele radicalilor liberi

In afara anihilarii radicalilor liberi, vitamina C din portocale, grepfrut, kiwi "imbunatateste elasticitatea pielii, motilitatea capilarelor, cu consecinte favorabile asupra metabolismului cutanat si asupra schimburilor celulare", afirma Miruna Chelemen, medic dermatolog la Clinica Medlife din Bucuresti.

Si pistruii sau petele brune si-au gasit nasul, alimentele bogate in vitamina C fiind indicate si pentru diminuarea acestora.
Daca nu ne slabeste, macar ciocolata ne mentine mai tineri.

Dermatologul Miruna Chelemen spune ca "in ciocolata gasim magneziu si triptofan, doi aliati impotriva ridurilor: magneziul e relaxant si combate contractiile musculare determinate de stres, in timp ce al doilea e un precursor al serotoninei, "hormonul fericirii". Cacaua are un mare continut de flavonoizi, ce se opun actiunii radicalilor liberi".

Si untul mentine tenul sanatos, prin cantitatea generoasa de seleniu continuta, un bun antioxidant. Cum si lumina soarelui are rolul ei in imbatranirea pielii, specialistii recomanda o dieta bogata si in vitamina E, cu rol in fotoprotectie si in reducerea fotoimbatranirii cutanate. De unde o luam?

"Se gaseste in uleiuri, faina, margarina, nuci, unele produse lactate", explica medicul Catalin Popescu.
Ca si vitamina A, este liposolubila si supradozarea poate determina efecte adverse serioase. Doze de 400 mg/zi nu determina efecte adverse, doze peste 3.000 mg/zi se pot insoti de efecte adverse uneori serioase.

Grasimile nu strica pielea si nici parul

Exista si o serie de mituri legate de efectele pe care le au anumite alimente asupra pielii: nu este deloc adevarat ca un consum mare de lipide (grasimi) ingrasa pielea si parul, asa cum nimeni nu poate garanta un ten ferm si stralucitor daca iti cureti fata cu zeama de castraveti, struguri sau morcovi.

SANATATE CU FIER

Spanacul si carnea dau bujori in obraji

Pentru un aspect roz stralucitor al pielii, Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie, recomanda o dieta abundenta in spanac sau carne.

Asta pentru ca fierul din compozitia lor iti revigoreaza tesuturile, prin ajutorul pe care il da la transportarea atomilor de oxigen din sange catre tesuturi.

Iti mai poti mentine pielea sanatoasa printr-o alimentatie bogata in miere, bogata in vitamine, aminoacizi si minerale. "Toate acestea contribuie la imbunatatirea metabolismului cutanat si, implicit, la imbunatatirea calitatii pielii", subliniaza dermatologul Miruna Chelemen.