Alimentatia viitorului, stabilita dupa gene



Dietele vor fi crotite in functie de mostenirea genetica si de predispozitia la diferite afectiuni, sustin expertii in nutritie, reuniti luna aceasta in Franta, la cel de-al XIII-lea Congres de Alimentatie. Mancarurile vor fi super-sanatoase si nicidecum preparate in vid sau alimente sintetizate in pastile.

Meniuri individualizate pe sexe

Potrivit cercetatorilor citati de AFP, bucataria viitorului va fi, de asemenea, una individualizata pe sexe, iar oamenii vor manca in asa fel incat vor putea preveni eventualele probleme de sanatate cauzate de alimentatie.

"Nu vom consuma mancare in vid ori sintetizata in pastile, dar vom avea meniuri croite pentru fiecare organism", au spus acestia.
Oamenii de stiinta sustin ca aceasta evolutie se va produce ca urmare a cercetarilor efectuate in domeniul alimentar.

Tendinta acestora este de a pune accent pe meniurile "energice", bazate pe proteine, asa cum s-a mai facut si in anii ‘50. Acestei perioade i-au urmat meniurile care puneau accentul pe placere, apoi cele care insemnau securitate alimentara.

"Viitorul este cel al unor explozii de meniuri sanatoase, individualizate in functie de bagajul genetic", a declarat Paul Colonna, presedintele comitetului stiintific al congresului mondial de alimentatie IUFoST.

Asa cum se intampla acum in cazul unor grupe de pacienti (de exemplu alergicii, carora li se prescriu preparate din gluten), tot asa, in viitor, obiceiurile alimentare vor fi adaptate in functie de mostenirea genetica a fiecarei familii.

"De exemplu, exista anumite persoane care din cauza mostenirii genetice risca sa faca anumite forme de cancer de colon.

In acest caz, medicii prescriu un regim alimentar care sa impiedice dezvoltarea cancerului", a explicat Paul Colonna, cercetator la Institutul National de Cercetari Agronomice la Nantes.

Valabil peste cinci-zece ani

Studiile care urmaresc individualizarea meniurilor in functie de genotip sunt facute in special in Statele Unite si va mai fi nevoie de inca cinci-zece ani pentru ca populatia sa adopte aceste regimuri croite pentru orgnismul fiecaruia.

Primele familii care vor beneficia de acest tip de alimentatie vor fi si cele cu probleme genetice.

"Dar asta nu inseamna ca acest stil al personalizarii alimentelor nu va putea fi pus in practica de oricine. In functie de "sensibilitate", fiecare va putea manca mai multa carne sau mai multe fibre", a adaugat cercetatorul.

Semipreparatele vor fi si ele cat mai variate posibil pentru a evita ca oamenii sa se plictiseasca de ele, mai spun oamenii de stiinta, dar alimentele nu vor fi imbogatite cu tot felul de substanta, in detrimentul calitatii lor. "Pilulele sau alimentele tip pudra nu vor face nici ele parte din peisaj", a mai spus Colonna.

Mancare sanatoasa, comandata prin internet

Un sistem care ii invata pe cumparatorii on-line de alimente sa achizitioneze produse sanatoase, ce contin putine grasimi saturate, a fost pus la punct de o echipa de cercetatori australieni.

Sistemul a fost testat pe aproximativ 500 de cumparatori on-line impartiti in doua grupe, iar cei care au beneficiat de sfaturile primite prin noul sistem au cumparat produse mai sarace cu 10a in grasimi saturate.

"Acest sistem care alege alimentele sanatoase este recomandat in special celor cu presiunea sangelui ridicata, persoanelor care doresc sa slabeasca sau celor care sufera de diverse afectiuni ale inimii", afirma Bruce Neal, medic la University of Sydney, Australia.

Unele supermarketuri din tari occidentale au introdus, in ultimii zece ani, acest sistem.