"Cerealele integrale sunt alimente de baza intr-o alimentatie echilibrata, deoarece prin intermediul lor se asigura o serie de nutrienti esentiali in alimentatia zilnica a tuturor persoanelor, indiferent de varsta. Totodata, cerealele reprezinta o importanta susrsa de energie necesara bunei desfasurari a activitatii zilnice, fizice si intelectuale", a declarat Conf. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".
O alimentatie echilibrata presupune reprezentarea optima a principiilor nutritive de baze (proteine, glucide, lipide, vitamine si elemente minerale) in cele 3 mese principale de pe parcursul unei zile, la care se pot adauga 1-2 gustari.
Prin consumul regulat de cereale integrale, datorita continutului lor de substante nutritive esentiale, se poate obtine un efecte pozitiv asupra starii de sanatate. Astfel, fibrele alimentare previn constipatia, scad incidenta cancerului de col uterin si a celui de san, reduc nivelul colesterolului si scad trigliceridele sanguine.
Fibrele alimentare, datorita capacitatii mari de absorbtie a apei, cresc volumul alimentelor ingerate si determina o senzatie de satietate precoce. Antioxidantii si fitonutrientii din cerealele integrale reduc riscul de aparitie a b9olilor cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancer. Studiile epidimiologice sustin recomandarea cerealelor integrale, datorita valorii nutritive, pentru profilaxia bolilor cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitatii si cancerului.
Micul dejun este prima si cea mai importanta masa a zilei, deoarece trebuie sa asigure energia necesara desfasurarii activitatilor zilnice din prima parte a zilei. "Se recomanda cereale integrale la micul dejun datorita continutului crescut in fibre, fortifierii cu vitamine si minerale si aportului scazut in calorii si grasimi saturate. Insa, pentru acoperirea tuturor principiilor nutritive, un mic dejun complet ar trebui sa contina, pe langa cereale integrale, lapte si produse lactate si fructe proaspete", precizeaza Conf. Dr. Gabriela Radulian.
Cerealele pentru mic dejun pe baza de cereale integrale reprezinta o alegere benefica pentru o alimentatie echilibrata si pot fi consumate la orice masa sau gustare a zilei. De regula, obiceiul de a le consuma la micul dejun este asociat cu cresterea randamentului fizivc si intelectual in prima parte a zilei.
Alimentatia echilibrata si cerealele integrale
Micul dejun nu poate fi suplinit de nicio alta masa a zilei si trebuie sa acopere 20-30% din necesarul zilnic de energie.
Posteaza comentariu