Algocalminul - o otrava?

Diana Nadejde

Romanii cumpara si utilizeaza medicamente care fac mai mult rau decat bine. In plus, aceste medicamente au fost chiar interzise in multe tari ale lumii. Un studiu de specialitate realizat de prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, presedinte al Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii, releva faptul ca pana si banalul Algocalmin are efecte secundare mai grave decat afectiunea pe care o trateaza. Astfel, sustine prof. Mungiu, medicamentul provoaca o scadere a granulocitelor din sange, care ar provoca o boala letala ce debuteaza cu o infectie supraacuta.

Alaturi de Algocalmin, pe lista analgezicelor considerate nocive de catre tarile occidentale se afla Dipyrone, Novalgin, precum si cele care au la baza fenilbutazona, medicamente utilizate foarte frecvent in Romania. In Statele Unite, fabricarea Algocalminului (cunoscut sub denumirea de Metamizol) a fost interzisa cu desavarsire inca din anul 1973, in urma recomandarilor facute de Asociatia Medicala Americana. Interdictii de comercializare a medicamentului au fost introduse si in Suedia, Germania, Olanda, Grecia, Irlanda, Pakistan, Ghana, Arabia Saudita, Kuweit etc.
In tari precum Belgia, Algocalminul este pastrat la sectiunea otravuri, existand obligatia aplicarii pe flacon a etichetei "cap de mort