Alergia la polenul de grau, ovaz, secara, cea mai frecventa

O data cu venirea primaverii multe persoane se prezinta la medicul alergolog. Vinovat este polenul plantelor, care provoaca sinuzite alergice. Pacientii prezinta anumite simptome pe care le asociaza cu un simplu guturai: stranuta des, nasul curge abundent, ochii se inrosesc si lacrimeaza des. Rinita alergica poate aparea la orice varsta, dar este mai frecventa intre 8 si 20 de ani (rar peste 40 de ani).

Inflamatia mucoasei nazale

Dr. Roxana Bumbacea, medic primar alergolog de la Clinica medicala Novo Medica, ne-a declarat: "Pot aparea dificultati respiratorii si prurit (mancarime) in zona nazala sau a ochilor.
Daca toate acestea persista - in ciuda administrarii unui tratament adecvat -, aproape sigur aveti nevoie de un alergolog". Medicul subliniaza ca persoanele care prezinta aceste simptome prezinta o rinita alergica sezoniera, generata de inflamatia mucoasei nazale si apare ca urmare a expunerii la polen. "Granulele de polen sunt cauza acestei afectiuni. Ele sunt transportate de vant si pot parcurge distante foarte lungi si astfel se explica de ce oamenii sufera de o reactie alergica la polenul unei plante care nu creste in vecinatatea acestuia.
Principalele grupe de polenuri sunt ale celor trei familii de plante: gramineele, arborii si ierburile. Exista si un calendar al polenurilor (in perioada ianuarie-mai), gramineelor (mai-septembrie); ierburilor (iulie-octombrie). Cea mai frecventa forma de alergie la polen in Romania este cea de graminee (grau, ovaz, secara)", a mai explicat dr. Roxana Bumbacea.

Tratament

Printre masurile preventive, medicul Roxana Bumbacea recomanda evitarea expunerii la polen. "Pacientul trebuie informat asupra tipului de polen ce ii determina cauzele si asupra perioadei calendaristice de polenizare.
El trebuie sa evite sa stea afara (inclusiv mersul pe iarba verde) in special in zilele cu vant, sa inchida usile si ferestrele, sa-si organizeze vacantele. In ceea ce priveste tratamentul medicamentos, acesta este menit sa controleze simptomele bolnavului. Antihistaminicele (numite astfel pentru ca antagonizeaza histamina, ce este un compus chimic celular eliberat anormal in afectiunile alergice) sunt medicamente eficient folosite de mai multi ani in tratamentul rinitei alergice sezoniere", a mai spus dr.
Roxana Bumbacea. Stabilirea diagnosticului se face prin istoricul bolii, corelat cu un examen clinic atent - inclusiv examen ORL si cu teste cutanate la diferite feluri de polenuri.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • tina pe 27 Feb 2006, 20:35
    rinita alergica

    dupa un tratament cu loratadina care a durat trei luni nu a-r fi normal ca starile neplacute sa dispara ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod