Administrarea zilnica a unei doze mici de pudra de alune poate elibera multe persoane de simptomele supratoare asociate alergiei la alune. Daca pana acum singurul tratament eficient era abstinenta totala, expertii britanici au descoperit cum sa creasca toleranta organismului la substanta alergena - in cazul de fata alunele.
"Cred ca este foarte infricosator ca de fiecare data cand consumi un aliment care ar putea sa contina acest ingredient sa existe gandul ca ai putea sa mori. De aceea, motivatia noastra a fost de a gasi un tratament care sa ofere persoanelor alergice sansa de a manca orice doresc", declara Andrew Clark, coordonatorul studiului.
Studiul publicat recent in publicatia "Allergy" a fost cativa copii carora li s-a administrat o doza zilnica de 5 mg pudra de alune amestecata cu iaurt. Astfel in decurs de 6 luni, cantitatea s-a marit constant pana ce copiii au putut sa consume fara sa ajunga la soc anafilactic 800 mg pudra de alune pe zi, echivalentul a cinci alune. Cercetarea nu s-a oprit aici, iar noii subiecti au varste cuprinse intre 7 - 17 ani si urmeaza sa fie supravegheati in urmatorii 3-5 ani pentru a se incerca o marire a dozei zilnice pana la echivalentul a 12 alune.
Studiul se va extinde si asupra acestor categorii pentru a descoperi daca tehnica va functiona si in cazul acestor alergii alimentare.
Alergia este o reactie a sistemului de aparare al organismului la un aliment care ii face rau. Simptomele care apar frecvent se rezuma la mancarimi, urticarie si umflaturi. Reactiile alergice la alune pot trece de la forme usoare la cele mai severe, ajungandu-se chiar la anafilaxie care cauzeaza probleme de respiratie si pierderea cunostintei. 90% din alergiile alimentare sunt efectul urmatoarelor alimente: lapte de vaca, oua, alune, kiwi peste, grau, seminte de soia.
Sursa: DailyMail.co.uk