Femeile care alapteaza prezinta un risc mai mic de a suferi de diabet, arata un studiu recent.
Cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh au analizat starea de sanatate a 2.233 de femei cu varste intre 40 si 78 de ani si au observat ca participantele care au copii dar nu au alaptat prezinta un risc de doua ori mai mare de diabet tip 2 fata de cele care si-au alaptat copiii, scrie NetDoctor.
Studii anterioare au mai aratat ca o femeie care alapteaza este mai protejata impotriva cancerului la san, la ovare, faciliteaza pierderea kilogramelor in plus acumulate in timpul sarcinii si ajuta uterul sa isi revina mai repede in cazul in care femeia a nascut normal. De asemenea, mamicile care isi alapteaza copiii o perioada mai mare de 1 an au un risc de doua ori mai mic de a face artrita reumatoida.
De asemenea s-a demonstrat ca alaptatul este cea mai sanatoasa alegere pentru hrana bebelusilor:
Asigura sanatatea plamanilor bebelusului: potrivit unui studiu efectuat de cercetatori britanici si americani de la Universitatile Southampton si Michigan, daca sunt alaptati la san cel putin 4 luni, nou-nascutii pot respira mai rapid si mai profund. Cercetarile au fost efectuate pe o perioada de 10 ani pe 1.456 de copii, iar rezultatele au fost publicate in revista Thorax.
Intareste imunitatea bebelusului: laptele matern mareste rezistenta micutilor la infectii. De asemenea, cercetatorii americani au descoperit ca nou-nascutii care sunt hraniti la san prezinta un risc mai mic de a fi spitalizati din cauza unei afectiuni respiratorii acute in primul an de viata.
Mareste IQ-ul: alaptatul ajuta la dezvoltarea sistemului nervos si creste IQ-ul cu 8 puncte la copiii hraniti la san fata de cei care nu au fost alaptati.
Da echilibru psihic copilului: alaptarea la san este prima modalitate de a-i feri pe cei mici de probleme psihice atunci cand cresc. Nu este doar un fel de a-i hrani pe sugari, ci si o modalitate de a le oferi afectiune.
Posteaza comentariu